fbpx
Skip to main content
Pas

Ljubitelji pasa, loša vest za vas - vaš pas nije baš toliko pametan koliko ste mislili

Foto: Profimedia
Nijanse su u pitanju.

Najnovija studija pokazala je da psi verovatno i ne razumeju baš sve što im kažete.

Uprkos svojim mogućnostima za tumačenje govornih zvukova, psi ne mogu da razlikuju suptilne razlike između reči na način na koji to čine ljudi, utvrdio je tim istraživača.

Ginekolog otkriva: Da li MUŠKARCI treba da prisustvuju POROĐAJU?

Ginekolog otkriva: Da li MUŠKARCI treba da prisustvuju POROĐAJU?

Reči se sastoje od zvukova, koji ako se promene, izmene celokupno značenje reči. Na primer, engleska reč "dog" se može pretvoriti u "dig", ali psi to verovatno neće razaznati.


JADRANKA BARJAKTAROVIĆ PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE SRAMNIH STIHOVA! Imala je da PORUČI samo OVO!

 

pas
Foto: Profimedia

 

Pokušaj SILOVANJA iza scene! Dramatična ispovest pevačice: "Zveknuo mi je ŠAMARČINU i spopao me!"

Pokušaj SILOVANJA iza scene! Dramatična ispovest pevačice: "Zveknuo mi je ŠAMARČINU i spopao me!"

Istraživači sa Univerziteta Eotvoš Loran u Budimpešti merili su moždanu aktivnost porodičnih pasa tehnikom zvanom elektroencefalografija. Psima su na glave zalepili elektrode i puštali su im poznate reči poput "sedi", ali i neke besmislene reči koje su samo zvukovno ličile na reči koje ti psi poznaju.

Otkrili su da psi mogu prepoznati razliku među poznatim rečima i besmislenih rečima koje se jako razlikuju od njima poznatih. Međutim, nisu uočavali razliku među njima poznatih rečima i besmislenih rečima koje su se samo malo razlikovale od onih poznatih. Kada bi čuli te slične, ali besmislene reči, psi bi se ponašali kao da čuju one koje su njima poznate.

Psi su poznati po svojoj sposobnosti da dobro čuju reči i zvukove i sposobni su da razlikuju neke govorne zvukove, naglašavaju znanstvenici iz Budimpešte, ali izgleda da ne mogu razlikovati baš sve.

"Izgleda da oni u stvari ne obraćaju pažnju na baš sve zvukove. Ako uzmete u obzir "normalnog" psa, taj pas u svom životu može naučiti samo nekoliko naredbi", rekla je vodeća autorkaa studije Lila Mađari za CNN.

Međutim, nemojte da vas ovo razočara.

Iako psi možda ne prepoznaju sve nijanse, Mađarijeva naglašava da je studija potvrdila da oni zaista slušaju ljudski govor i ne reaguju uvek samo na ono što im je poznato. 

"Ovo pokazuje da psi mogu da razlikuju reči koje znaju od nekih sasvim besmislenih reči", rekla je naučnica i naglasila da su kod porodičnih pasa registriovli moždane aktivnosti čak i kad su slušali kako nepoznat glas izgovara reči koje su njima poznate.

Rezultati studije su objavljeni u utorak u časopisu "Royal Society Open Science".

JADRANKA BARJAKTAROVIĆ PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE SRAMNIH STIHOVA! Imala je da PORUČI samo OVO!

 

Mladi su se ovako OPRAŠTALI OD DŽEJA: Pogledajte tužnu scenu iz Studentskog parka (VIDEO)

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd