fbpx
Skip to main content
Mačka i grožđe

NE, NIKAKO! Evo ZAŠTO je GROŽĐE OPASNO za vašeg kućnog ljubimca!

Foto: Profimedia
Obratite pažnju!

Otkako su poslednjih dana temperature tropske, ništa nas (osim lubenice naravno) ne može osvežiti bolje od grožđa. Međutim, smemo li i svojim mezimcima dati malo ukusnih loptastih plodova?

DA TI SE SLOMI SRCE! Čovek zvao POLICIJU jer ga je PRATILA beba veverica - Ovo je razlog! (FOTO)

Mačka i grožđe
Mačka i grožđe
Foto: Profimedia

Životinje imaju ovih deset osobina, a o njima se skoro i ne govori!

Većina ljudi verovatno već zna koliko je opasno psima davati grožđe, ali šta je s mačakama? Potrudili smo se da saznamo odgovor i pomognemo vam. 

Prema rečima poznatog američkog veterinara dr vet. med. Džefa Verbera, iako ne postoje podaci da je grožđe opasno po zdravlje (i život) mačaka, ipak bi ga trebalo izbegavati i za svoje mezimce odabrati druge poslastice ili voće koje im prija i unapređuje zdravlje, piše Pet magazine.

- Dobra vest je da grožđe mačkama uopšte nije toliko zanimljivo i radije bi ga kotrljale šapicama u igri nego ga pojele, kaže Verber. 

U mnogobrojnim studijama koje su sproveli čelnici osiguravajućih kuća za kućne ljubimce u SAD, ustanovljeno je da određena hemijska supstanca u grožđu kod pasa izaziva fatalno otkazivanje bubrega i smrt. 

Pomozite vašem ljubimcu: Evo kako možete zaštititi mačku od vrućine!

Pas i grožđe
Pas i grožđe
Foto: Profimedia

ŠARMANTNA I BRIŽNA DEVICA, ILI IMPULSIVNI OVAN? Evo koje OSOBINE krase vašeg LJUBIMCA po danu rođenja!

Ipak, još uvek nema tačnih i preciznih saznanja o tome koji je tačno sastojak grožđa koji je toliko toksičan da može da usmrti naše mezimce. Kod nekih pasa do tegoba dođe nakon samo jednog pojedenog zrna, dok drugi pojedu ceo grozd i simptomi se ispolje tek dan kasnije.

Bilo kako bilo, najbolji savet vlasnicima je da nikada svojim psima i mačkama ne daju grožđe i da povedu računa da ga ne ugrabe dok ne gledaju, savetuje Džena Mahan iz američkog Embrace osiguranja kućnih ljubimaca. 

Kod pasa, prvi simptomi trovanja grožđem su letargija, slabost i napadi. Ukoliko slučajno primetite ove simptome kod vaše mačke - odmah je odvedite veterinaru i pokušajte da ustanovite da li joj je grožđe bilo nadohvat šapa. 

NEVEROVATNO! KAKAV UGOĐAJ! Ovi PRASIĆI žive BOLJE nego pojedini LJUDI! (VIDEO)

Pas i grožđe
Pas i grožđe
Foto: Profimedia

Da li vaša kuca mora na dijetu? Pogledajte sedam saveta za vlasnike gojaznih pasa!

Iako nema dokaza da grožđe izaziva iste simptome i bolesti kao kod pasa, kako bismo sprečili, a ne lečili - najbolje je da mace držimo podalje od ovog voća. S druge strane, vaša mačka može bezbedno da uživa u borovnicama, rendanoj jabuci ili komadićima banane

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd