Skip to main content
 • Read more Dejan Tomašević Košarka

  KAKVA ČAST: Dejan Tomašević kandidat za predsednika FIBA Evropa (FOTO)

 • Read more NATO bombardovanje Kosovo

  Rođen je 24. marta u Prištini: Roditelji ponosni što se rodio na godišnjicu "oslobođenja Kosova" dali OVO ime dečaku!

 • Read more Mala slika Zadruga

  KONAČNO: Objavljeno da li se Miki VRAĆA u Zadrugu ili ne, kao i GDE je sad! Ima probleme... (FOTO)

 • Read more NATO Društvo

  "ŠTA OSEĆAM? GAĐENJE!" Handke je stao uz Srbiju kad niko nije i zato je osuđen, a evo šta danas kaže o svemu

 • Read more čovek sa lisicama u zatvoru Treće poluvreme

  SKANDAL U ITALIJI: Uhapšen vlasnik tima iz Serije A (FOTO)

 • Read more Novak Đoković Tenis

  ĐOKOVIĆ ODLUKOM ZATEKAO SVE! Novak PRESKAČE važan turnir? Ovo je RAZLOG (FOTO)

 • Read more Aleksandar Vučić Vesti

  Realizacija investicije od MILIJARDU EVRA: Predsednik Srbije najavio polaganje kamena-temeljca za novu fabriku u Zrenjaninu!

Razjareni pas

Nije bezazlena stvar! Dobro se informišite o vašim pravima u slučaju napada psa!

Foto: Profimedia/ilustracija
Zlu ne trebalo.

Ujedi pasa nisu retka pojava i zato ljudi treba dobro da se upoznaju sa tim šta mogu da učine prilikom ujeda. Ujedi mogu da dođu i od vlasničkih i od nepoznatih pasa. Pod vlasničkim psima podrazumevamo samo one pse pored kojih je vlasnik, a nepoznati psi su i čipovani, oni bez čipa pored kojih nije vlasnik i lutalice.

Kućni ljubimci pozitivno utiču na fizičko, mentalno i socijalno zdravlje STARIJIH OSOBA! 

- Po nanošenju povrede od strane vlasnickog psa ili psa nepoznatog vlasnika povređeno lice se obraća lekaru - navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Uprave za veterinu za Pet Face. 

pas
Foto: Profimedia/ilustracija

Na osnovu lekarskog nalaza (dijagnoze), lekar po sluzbenoj dužnosti prosleđuje pisani izveštaj i zahtev mesno nadležnoj veterinarskoj inspekciji, u mestu dešavanja povređivanja. 

Kladimo se da ovaj pas bolje igra bilijar od vas! (VIDEO)

- U vezi vlasničkog psa za davanje naloga veterinarskoj organizaciji (stanici, ambulanti) vršenja opservacije psa na besnilo. Po završetku opservacije izveštaj o nalazu se vraća lekaru, preko veterinarske inspekcije, koji je uputio zahtev radi preduzimanja eventualnih i drugih zdravstvenih mera kod povređenog lica. Što se tiče nepoznatih pasa, veterinarska inspekcija izdaje nalog komunalnoj zoohigijeni hvatanja psa koji je naneo povredu (prepoznaje ga povređeno lice) i smeštaj u objektu u kom će biti opserviran na besnilo od strane veterinarske organizacije (stanice, ambulante). Nalaz se preko veterinarske inspekcije dostavlja lekaru kome se povređeno lice javilo - objašnjavaju iz Uprave za veterinu. 

Besan pas
Foto: Profimedia

Uprava za veterinu navodi da stranka ima pravo vođenja privatnog spora koji pokreće kod nadležnog suda u cilju nadoknade štete. 

KO KAŽE DA SE NE VOLE? Ljuti neprijatelji među životinjama sjajno sarađuju prilikom bekstva (VIDEO)

Iz Komunalne policije Beograda podsećaju da u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu, opasnim psom se smatra bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka ili drugog psa i nanela mu telesne povrede ili smrt, jedinka koja je uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, jedinka namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa. 

Besan pas
Foto: Profimedia

OOO NE, POGREŠILI STE! Psi ipak NISU najpametnije životinje na svetu!

- Vlasnik koji drži opasnog psa mora, zajedno sa psom, da prođe obuku po programu Kinološkog saveza, uz proveru stepena socijalizacije psa. Obuci i proveri podvrgava se i pas koji se u smislu Pravilnika ne smatra opasnim psom i to pas srednjeg rasta (visine 55 cm mereno u visini grebena) i veliki pas, ako vlasnik želi da tog psa izvodi bez povoca i brnjice. Nakon što se utvrdi da li je pas opasan, Veterinarska stanica, odnosno veterinarska ambulanta upisuje podatak u registar pasa i u potvrdu za pse i mačke i o tome obaveštava kinološki savez. Veterinarski inspektor Uprave za veterinu može po podnetoj prijavi utvrditi činjenično stanje na licu mesta i shodno tome preduzeti mere iz okvira svoje nadležnosti -ističu iz Komunalne policije Beograda. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd