fbpx
Skip to main content
Kijanje

Niste alergični na dlaku kućnog ljubimca - ona NIJE alergen!

Foto: Profimedia
Životinje su dobre za oformljenje imunog sistema kod dece i za prevazilaženje različitih vrsta alergija.

Alergija na dlaku ljubimaca je često izgovor za učestalo kijanje ili svrab očiju. Mada nije tako. Dlaka je samo prenosnik supstanci koje izazivaju alergiju, a sama nije alergen. 

Otvorena je prva Mini eko-zona za beogradske vrapce!

Alergija kod ljudi izazvana dlakom ljubimca je zapravo alergija na ono što ona nosi u sebi. Na dlakama koje ljubimac seje po kući ostaje prašina, mrtve ćelije kože koje on odbacuje. Ljubimci da bi se doterali ili očistili ližu svoje krzno i tako ostavljaju svoj sekret i pljuvačku. 

Pas
Foto: Profimedia/ilustracija

Alergija se manifestuje kijanjem, kašljanjem, svrabom i suzenjem očiju, curenjem nosa, pojavljivanjem crvenila na određenim delovima tela i svrabom. Kod osetljivijih osoba alergija može da proizvede anafilaktičke reakcije tako da zahteva hitnu medicinsku pomoć. 

ZABOLEĆE VAS STOMAK OD SMEHA! Popeo se na krov da spasi papagaja: Ona mu rekla - ODJE*I! (VIDEO)

Ovakva manifestacija alergije može da prouzrokuje otoke na kapcima, usnama ili nosu, ali naopasniji su oni koji se ne vide, kao što je zadebljanje jezika kada dolazi gušenja. 

Devojka briše nos
Foto: Profimedia

Kućne ljubimce, pretežno pse i mačke ne treba izbacivati iz kuće od novorođenčeta ili malo odraslijeg deteta zbog toga što su ove životinje dobre za oformljenje imunog sistema kod dece za prevazilaženje različitih vrsta alergija.

Ovaj POSAO IZ SNOVA se nalazi na prelepom ostrvu: Morate da ispunite SAMO JEDAN USLOV - VOLITE MAČKE!

Američki naučnici iz bolnice Henri Ford u Detroitu pratili su 568 mališana od rođenja do njihovog 18. rođendana. Utvrđeno je da deca, koja su od najranijeg doba bila u suživotu sa kućnim ljubimcima imaju snižen rizik od razvijanja alergija. 

birmanska mačka
Foto: Profimedia

Dečaci i devojčice koji su se družili sa mačkama imaju snižen stepen mogućnosti da će kasnije dobiti alergijsku reakiju na mačku, dok je kod devojčica i dečaka koji su se igrali sa psom taj procenat niži za reakciju na pse. 

U francuskom parku ptice same SKUPLJAJU SMEĆE ZA NAGRADU! (VIDEO)

Alergeni neće nestati ukoliko uklonimo životinju iz svog stana ili prostorije gde boravi osoba osetljiva na alergiju. Možemo na najfiniji način očistiti kuću ali će alergeni opet ostati. Prenosimo ih putem odeće, hodanjem, na različite druge akcije i kroz sve moguće aktivnosti. 

Mačka na glavi psa
Foto: Profimedia

Supstance koje štete ljudima još dugo vremena ostaje u prostoriji, celom stanu i svuda gde se ljubimac kretao.

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd