fbpx
Skip to main content
mačka

OBRATITE PAŽNJU NA SITNE ZNAKOVE! Zašto MAČKE ZATRPAVAJU izmet i BEŽE čim "obave posao"?

Foto: Profimedia
Važno je pratiti!

Vlasnici su primetili da njihove mace čim izvrše nuždu i zatrpaju svoj izmet, odmah beže napolje. I mačke koje nuždu obavljaju izvan stana identično se ponašaju. Većina ljudi smatra da to rade zato što im smeta neprijatan miris sopstvenog izmeta. To, međutim, nije razlog...

MALI MRGUD ĆE VAM UKRASTI OSMEH! Ovaj PAS voli ljude, ali SAMO izdaleka! (VIDEO)

mačka
Mačka
Foto: Profimedia

GRDNO SE VARATE AKO STE MISLILI DRUGAČIJE! Evo koliko NEDOSTAJETE vašoj MAČKI kada niste kod kuće!

Mačke to rade od davnina, pa se taj običaj i danas zadržao u njihovim genima. Još dok nisu živele u stanovima kao kućni ljubimci sa ljudima, mačke su u divljini radile istu stvar. Miris koji se ispušta prilikom obavljanja nužde u divljini je služio za obeležavanje teritorije. Miris je takođe, predstavljao jasan znak prisustva neke životinje. 

Smatra se da mačke zatrpavaju svoj izmet iz straha od dominante mačke na prostoru gde se ona nalazi. Tako prikrije svoje mirise od snažnije mačke kako je ona ne bi pronašla. Takođe se smatra da dominantne mačke na jednom prostoru ostavljaju svoj izmet na površini zemlje, kako bi se širio miris njihove dominacije. "Jake" mačke svoj izmet ostavljaju na višim mestima. 

Baš zbog toga što su mačke u divljini ostavljale svoj izmet na području neprijatelja i bežale odmah po zatrpavanju, to rade danas i vaše mace. Ovo važi samo za zdrave mace.

PRESLATKO! Zbog jednog detalja ova maca je postala zvezda! (FOTO)

mačka
mačka
Foto: Profimedia

MAMA GODINE! Ova patka za sobom vodi čak 76 pačića! (VIDEO)

Ako maca ne zatrpa svoj izmet nakon nužde, to može biti dobar znak da sa njom nešto nije u redu. Pratite njeno ponašanje i ako se tako nešto bude ponavljalo, odvedite je veterinaru. Bolesti koje izazivaju takvo ponašanje jesu urinarne infekcije, bubrežni kamenac, upala debelog creva ili rektuma, kao i analnih žlezda. 

Moguće je da vaša mačka ima problem sa nekom vrstom alergije ili je osetljiva na određenu hranu, pa zato ne zatrpava izmet. Posipi za toalet su jako važni, tako da postoji mogućnost da mački posip ne odgovara i zato ne želi da zatrpava ili uopšte da vrši nuždu u toaletu. 

Međutim, ukoliko nije u pitanju zdravstveni problem, moguće je da vaša maca ne zatrpava svoj izmet iz osećaja dominacije nad prostorom u kojem obitava.

Električne ogrlice za dresuru pasa i mačaka će uskoro biti zabranjene u Velikoj Britaniji!

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd