fbpx
Skip to main content
pas

OBRATITE PAŽNJU! Svaki peti pas ima ovaj problem! (FOTO)

Foto: Profimedia
Redovno vodite svog ljubimca na kontrolu!

Smanjenje telesne mase, umerena fizička aktivnost i promena ishrane ključni su u borbi protiv osteoartritisa. Na tržištu postoji i veliki broj delotvornih suplemenata, a u ublažavanju bola i zapaljenja zglobova pomažu i biljke.

NAJLAKŠI I NAJBOLJI NAČIN: Evo kako da spremite vašeg psa za posetu veterinaru!

Vaš pas teško ustaje, zanosi se dok hoda ili pokazuje bol pri skoku? To nažalost nije retka slika ‒ to je slika osteoartritisa. Podaci pokazuju da svaki peti pas ima probleme u vezi sa osteoartritisom, a broj pasa koji od ovog oboljenja pate u starijem životnom dobu je dvaput veći.

Hronični zapaljenski proces 

Osteoartritis je hronični zapaljenski proces koji dovodi do gubitka zglobne hrskavice i promene sinovijalne tečnosti, čime koštani deo zgloba ostaje bez zaštite, javlja se bol, krutost zgloba i samim tim otežano kretanje. Najčešće se javlja sekundarno zbog razvoja primarnih koštano-zglobnih bolesti kao što su displazija kukova i/ili laktova, oboljenje kranijalnog ukrštenog ligamenta, a može se javiti i primarno kao zapaljenski problem malih zglobova ekstremiteta. Na težinu kliničke slike utiču genetika, starost psa, fizička aktivnost i ishrana. 

Rešenje postoji 

Na nastanak i razvoj ovog oboljenja najviše utiče pogrešna, u najvećem broju slučajeva prekomerna ishrana. Imajući u vidu tok bolesti, ovo je hronično stanje koje narušava kvalitet života psa, ali postoji mogućnost borbe za bolji kvalitet života! 

RETKA LEPOTA! U Norveškoj uslikan beli irvas! (FOTO)

Terapija lekovima 

Lekovi koji se koriste za lečenje različitih vrsta osteoartritisa su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) i glukokortikoidi koji mogu imati određene neželjene efekte, pa mnogi vlasnici i veterinari kao alternativnu metodu za poboljšanje stanja koriste različite kombinacije hranljivih materija - komponente hrane koje ispoljavaju farmakološko dejstvo kao što su nutroceutikali i funkcionalna hrana. Posezanje za alternativnom terapijom (suplementima) uvek bi trebalo da bude u dogovoru s veterinarom koji prati stanje psa. Za najbolje rezultate trebalo bi koristiti proizvode preporučene za pse, pratiti uputstva veterinara i proizvođača suplemenata. 

Najčešći suplementi 

Glukozamin, hondroitin i hijaluronska kiselina su suplementi koji se najčešće koriste kod pasa s različitim promenama na zglobovima. To su glikoaminoglikani (GAG) ‒ šećeri. U preparatima se mogu naći oba oblika glukozamina: sulfatni i hloridni, i hondroitin-sulfat. Potiču iz hitina školjki, zelenousnih dagnji ili hrskavice.

Hmmm, ne sećam se da sam pojeo ovog zeku... (VIDEO)

Glikoaminoglikani 

Ove supstance ne samo da ublažavaju posledice zapaljenskog procesa na zglobu, nego štite i regenerišu zglob pomažući u obnovi hrskavice, povećanju produkcije kolagena i normalizovanju viskoziteta sinovijalne tečnosti. Proizvodi koji ih sadrže, uglavnom u vidu kapsula ili tableta, trebalo bi da se daju nezavisno od obroka i u većim dozama. Ako vidite poboljšanje, onda možete smanjiti dozu kako biste videli da li poboljšanje može da se održava nižim dozama. 

Poboljšanje stanja 

Poboljšanje stanja bi trebalo da se vidi za tri do četiri nedelje, a u slučaju da se to ne desi, trebalo bi u dogovoru s veterinarom dodati još neki od adekvatnih nutroceutikala za pse. Neće svi psi, bez obzira na istu ili veoma sličnu kliničku sliku osteoartritisa, reagovati na istu kombinaciju nutroceutikala. Efikasnost navedenih preparata stalno se ispituje. Tako je studija u kojoj su učestvovali psi rase bigl pokazala da suplementacija kombinacijom glukozamina, hondroitin-sulfata i askorbata povećava biosintetičku aktivnost u hrskavici za 50 odsto i smanjuje njenu degradaciju za 59 odsto.

IMA LI ŠTA SLAĐE!? Mala maca GRLI svoju omiljenu igračku pre nego što zaspi! (VIDEO)

Hijaluronska kiselina 

Sastavni je deo zglobne tečnosti i veoma dobar antiinflamatorni efekat ima kad se da injekciono u sam zglob, ali i u formi preparata koji se uzimaju na dnevnoj bazi, kada ima umirujući efekat ‒ reguliše viskozitet sinovijalne tečnosti i tako olakšava zglobnu pokretljivost. 

Danas postoje različite kombinacije ova tri jedinjenja. Međusobno, ali i s dodatim korisnim biljnim ekstraktima i određenim mineralima i vitaminima i/ili sa omega masnim kiselinama. Korišćenje preparata može kod različitih pasa dati individualno drugačije rezultate, pa sam vlasnik u saradnji s veterinarom mora pažljivo pratiti stanje psa i eventualno korigovati i menjati suplemente.

Hrana je važna 

Ponekad ni suplementi u različitim kombinacijama, a ni propisani lekovi ne pomažu mnogo. Pas se i dalje teško kreće. Tada bi se trebalo vratiti na najčešći prateći problem ‒ preveliku telesnu težinu. Regulisanje kalorijskog unosa i pažljivo fizičko angažovanje psa mogu u dužem periodu smanjiti njegovu težinu i dosta poboljšati zdravstveno stanje. 

Specijalne komercijalne hrane namenjene psima sa koštano-zglobnim problemima su uglavnom i niže kalorijske vrednosti tako da mogu potpuno zadovoljiti potrebe psa. Ako se pas hrani sirovom ili hranom pripremljenom kod kuće ‒ suplementi su obavezni. Tada bi trebalo izbegavati džigericu u količini većoj od pet odsto, dodati povrće i voće u ishranu (jabuka, tropsko voće). Bez obzira na tip ishrane, trebalo bi izbegavati žitarice u ishrani pasa (potencijalno deluju proinflamatorno), mleko i sve varijante konzervanasa i veštačkih aditiva. 

U ishrani pasa s kostoboljom različitih vrsta trebalo bi obratiti pažnju i na dodatne količine magnezijuma, vitamina C (kao kalcijum ili natrijum-askorbat), vitamina D i vitamina E.

BILJNI LEKOVI 

Ljudi godinama svoje zdravlje regulišu biljnim preparatima i mešavinama različitih biljaka, pa taj pristup poslednjih godina preslikavaju i na svoje pse. Biljke za koje se zna da pomažu u smirivanju simptoma osteoartritisa su: 

Proverite da li vaš pas zaista može da provodi vreme SAM KOD KUĆE! (FOTO)

* Arnika ‒ ima antiinflamatorno dejstvo i namenjena je za spoljnu upotrebu (tinktura ili masažno ulje). 

* Bosvelija ‒ ima jako antiinflamatorno dejstvo, efikasno ublažava zapaljenje tkiva poboljšavanjem cirkulacije i povećavanjem viskoziteta sinovijalne (zglobne) tečnosti, umanjuje bol. 

* Đavolja kandža ‒ južnoafrička biljka, ima antiinflamatorna svojstva, stimuliše limfni sistem i pomaže u detoksikaciji organizma. Sadrži jedinjenja koja koče stvaranje enzima, učesnika u zapaljenskoj reakciji (COX-2). 

* Đumbir – stimuliše i zagreva organizam poboljšavajući cirkulaciju. Deluje antiinflamatorno. 

* Suručica (Meadowsweet) – biljka rasprostranjena u vlažnim delovima Evrope. Ima antiinflamatorno, rubefacijentno i analgetsko dejstvo. Cela biljka sadrži isparljiva ulja koja se sastoje od jedinjenja koja mogu oksidovati u salicilnu kiselinu i ponašaju se kao biljni aspirin. Zato se mešavine koje sadrže ovu biljku ne smeju kombinovati sa nesteroidnim antireumaticima (karprofen, meloksikam). 

* Kurkuma ‒ glavna komponenta kurkumin ima snažno i potvrđeno antiiflamatorno dejstvo. I ostala jedinjenja koja kurkuma sadrži imaju antiinflamatorno dejstvo. Od njih 20 čak šest jedinjenja deluje kao inhibitori enzima COX-2 (enzima koji učestvuje u zapaljenskom procesu). 

* Juka ‒ sadrži saponine, jedinjenja koja smanjuju bol, oticanje zglobova i njihovu ukočenost. Pri korišćenju preparata s jukom trebalo bi voditi računa o preporučenoj dozi i praviti pauze u korišćenju preparata, jer u većim količinama može iritirati želudac i izazvati povraćanje.

MUDRA SEDA GLAVICA! Ovo su sve prednosti usvajanja odraslog psa! (FOTO) 

Biljni preparati koji deluju smirujuće na upalna stanja zglobova i obnavljanje hrskavice uglavnom sadrže neku od ovih biljaka ili kombinaciju više njih. Takođe, i preparati koji sadrže glukozamin i hondroitin–sulfat kao glavne sastojke veoma često sadrže i neke od ovih biljaka.

Omega 3 masne kiseline 

Modifikuju zapaljenski proces, odnosno umiruju zapaljensko stanje zglobova. Njihov odnos u hrani, kao i u suplementima, trebalo bi da bude 5:1 (do 10:1) u odnosu na omega 6 masne kiseline, koje su pak proinflamatorna jedinjenja jer podstiču stvaranje zapaljenskih produkata. Merljivost pozitivnog, dugoročnog dejstva njihovog dodavanja u ishranu još uvek nije ispitana na kućnim ljubimcima. Najbogatiji izvori omega 3 masnih kiselina su ribe hladnih mora ‒ lososovo ulje je najjača kombinacija ovih kiselina. U biljnom svetu najviše ga ima u lanenom semenu, ali ipak u upola manjoj količini nego u ribljem ulju.

PRESLATKO! Pronašao je miševe u svom dvorištu, a onda je okačio slike onoga što im je napravio! (FOTO)

Fenilalanin 

Ova esencijalna aminokiselina, Dl-fenilalanin (DLPA), najzastupljenija je u mesu i unosi se samo hranom. To je još jedan od nutroceutika koji se koriste za lečenje hroničnog bola (kod ljudi). Kod pasa kod kojih su simptomi i artritični bol dugotrajni, preparate sa Dl-fenilalaninom potrebno je davati u kontinuitetu do poboljšanja, a zatim je moguće praviti nedeljne pauze u okviru jednog meseca.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
-5 Beograd