fbpx
Skip to main content
vrabac

Otvorena je prva Mini eko-zona za beogradske vrapce!

Foto: Profimedia
Broj vrabaca u Srbiji u poslednjih 25 godina smanjen je za 60 odsto.

Otvorena prva Mini eko-zona za beogradske vrapce u Bloku 28 na Novom Beogradu.

Gradonačelnik Beograda ukazao je da su vrapci važna karika u očuvanju ekosistema grada i poručio da se nada da će se na ovaj način skrenuti pažnja javnosti na važnost očuvanja prirode. 

ZABOLEĆE VAS STOMAK OD SMEHA! Popeo se na krov da spasi papagaja: Ona mu rekla - ODJE*I! (VIDEO)

- Ideja je da Beograd razvijamo u pravcu zdravijeg grada, grada koji ima očuvaniju ekologiju, da svi obratimo pažnju i tome damo doprinos u budućnosti - poručio je Radojičić. 

Vrabac
Vrabac
Foto: Profimedia

U okviru eko-zone postavljene su tri hranilice, a gradonačelnik kaže da one imaju značaj jer će vrapcima pomoći da prežive zimu, kada je grad okovan ledom i snegom. 

Ovaj POSAO IZ SNOVA se nalazi na prelepom ostrvu: Morate da ispunite SAMO JEDAN USLOV - VOLITE MAČKE!

- Moramo da vodimo računa i o čistoći grada. Ono što je vrlo interesantno jeste da su žvake neprijatelji vrabaca i da svaka bačena žvaka može njih nekoliko da ubije - ukazao je Radojičić i ponovio da je ovakav događaj lep trenutak da se skrene pažnja na značaj čistog i ekološki očuvanog Beograda. 

Vrabac
Vrabac
Foto: Instagram Printsreen/biggate4444

Akciju postavljanja mini eko-zone organizovali su JKP "Zelenilo Beograd", a direktor Zelenila Slobodan Stanojević kaže da su se rado odazvali inicijativi tog medija jer će ona doprineti očuvanju ekosistema. 

U francuskom parku ptice same SKUPLJAJU SMEĆE ZA NAGRADU! (VIDEO)

- Ovo nije direktno u nadležnosti Zelenila, ali itekako ima dodirnih tačaka jer doprinosi uravnoteženijoj, stabilnijoj životnoj sredini - rekao je Stanojević. 

Vrabac
Vrabac
Foto: Instagram Printsreen/marchoegh

On je dodao da je eko-zona prvo svratište vrabaca u mesecima kada migriraju i preneo da je za sada u planu postavljanje po jedne u svakoj opštini. 

Dešava se da iz neznanja radimo stvari koje im škode: Šta sve ljubimcima može da skrati zivot?

Ideja organizovanja je krenula nakon što su od stanovnika Bloka 28 saznali da se tu nalazi oko 80 vrabaca dnevno, a da se dešava da tokom zime nemaju hrane. 

- Ovo nije velika investicija, važna je samo ideja. Kućiće i hranu dobili u okviru donacije, a svaka opština može da se prijavi kako bi dobila eko-zonu. 

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd