Skip to main content
Pas

PRVI ZNACI STARENJA: Evo kako da znate da vam je pas OSTARIO - dolazi do OVIH promena

Foto: Profimedia/ilustracija
Pratite ih

Svaki pas je, kao i svaki čovek, različit. Starenje je prirodan proces koji nosi mnogobrojne promene. Promene u izgledu, fizičkim osobinama, sposobnostima i ponašanju su sasvim uobičajene kod pasa i različite su, jer je svaki pas poseban. Ipak, postoje neki zajednički znaci koji su prepoznatljivi kod najboljih čovekovih prijatelja koji ulaze u starije životno doba.

Iako je formula izračunavanja godina starosti pasa nešto komplikovanija zbog razlika koje se javljaju u razvoju i životnom veku, a vezane su za veličinu pasa, mogli bismo da kažemo da u proseku svi psi starosti oko sedam godina ulaze u period starije dobi. Kod većine će se javiti promene u ponašanju kao posledica demencije, pogoršanja vida i sluha, ukupnog slabljenja organizma...

RASPLAKAĆETE SE: Psić odvojen od MAME koja ga je USVOJILA! PLAČE kao ČOVEK (VIDEO)

RASPLAKAĆETE SE: Psić odvojen od MAME koja ga je USVOJILA! PLAČE kao ČOVEK (VIDEO)

Evo nekoliko karakterističnih fizičkih znakova koji mogu da budu znak da počnete da o svom prijatelju počnete da brinete sa povećanom pažnjom. 

pas
pas
Foto: Profimedia

Usporavanje kretanja, gubitak mišićne mase, artritis 

Ukoliko primetite suptilne promene u načinu na koji pas ustaje, leže ili korača stepenicama u odnosu na raniji period, ovo može biti znak da vaš pas doživljava promene koje su uobičajene u starijim godinama. Da li ste primetili ukočenost i oklevanje pre neke fizičke aktivnosti? Da li promene vremenskih prilika (kiša ili hladnoća) pogoršavaju njegovo stanje? Blagi gubitak mišića, naročito u zadnjim nogama, jeste česta pojava u starosti. Međutim, to mogu biti i simptomi, npr. Kušingove bolesti pa obavezno proverite kod veterinara šta je stvarni razlog ove pojave. Artritis je, naročito kod većih i težih pasa uobičajen pratilac starosti. Posebno su pogođeni zglobovi nogu, vrata i kičme. Potrebna je stručna pomoć veterinara i upotreba odgovarajućih lekova, suplemenata i hrane kako bi se ublažili bolovi i olakšalo kretanje ljubimca. 

IZAZVAĆE OZBILJNE PROBLEME: Ove namirnice nikako nemojte davati PSU!

IZAZVAĆE OZBILJNE PROBLEME: Ove namirnice nikako nemojte davati PSU!

Sede dlake na licu i glavi 

Iako neki psi i u ranijem uzrastu mogu da počnu da menjaju boju dlake u tzv. sede, ova pojava je karakteristična za uzrast od šeste ili sedme godine. Najčešće se javlja na licu, oko njuške, očiju, obrazima ali i na dlakama ušiju. Što vreme više prolazi, ove promene su primetnije i na delovima šapa, grudi, pa i repa.

pas zeva
Foto: Profimedia

Problemi sa sluhom 

Ovi problemi se manifestuju nešto težim buđenjem, neodazivanjem na pozive iz daljine pa i prestrašenim reakcijama kada psu priđete s leđa ukoliko vas nije pre toga video. Nažalost, u medicinskom smislu nema mogućnosti da se nešto uradi po tom pitanju. Bitno je isključiti neke uzroke kao što su infekcije ili strano telo u uvu. Ukoliko se radi o procesu koji je vezan za starenje, osnovna obaveza vlasnika je da svog prijatelja zaštiti od opasnosti kao što su saobraćaj ili deca. I stari psi lako uče i prilagođavaju se. Dobro je ukoliko možete da ih naučite „znakovnom jeziku“. Naučite ih da prate vaše komande rukama kada ih pozivate, dajete naredbu da sednu, čekaju i slično. To će u znatnoj meri olakšati vaš zajednički život uprkos gubitku sluha. 

Gazdarica se samo SRUŠILA, a njen pas je odlučio da joj pomogne na URNEBESAN način! (VIDEO)

Gazdarica se samo SRUŠILA, a njen pas je odlučio da joj pomogne na URNEBESAN način! (VIDEO)

Problemi sa vidom 

U starijem dobu, kod većine pasa se javlja plavičasto-siva masa koja prekriva zenicu. S vremenom ona postaje sve primetnija i neprozirnija. Stručni termin za to je lentikularna skleroza. Iako izgleda prilično zastrašujuče, ne brinite jer ne utiče preterano na vid. Potrebno je da se obratite veterinaru kako bi se utvrdilo da se radi o ovoj promeni a ne o katarakti. Katarakta je bela i neprozirna i drastično utiče na vidne sposobnosti. Da ne bude zabune, i psi mogu da pate od katarakte. Kao i u slučaju sa sluhom, psima koji imaju probleme sa vidom treba obezbediti sigurno okruženje bez opasnosti koje mogu izazvati povrede jer ih pas ne vidi. 

žena, pas, bolnica
Foto: Profimedia

Dakle, i psi stare i doživljavaju promene kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu. Vlasnici treba da se prilagode ovim promenama i obezbede bezbedne i zdrave uslove. Prilagodite fizičke aktivnosti realnim mogućnostima vašeg prijatelja, omogućite mu više vremena za odmor, poštedite ga stresa, prilagodite ishranu novim fiziološim potrebama. Naravno, više pažnje posvetite njegovom zdravlju, što podrazumeva češće posete veterinaru. Budite više uz svog prijatelja, jer starost nikome nije baš omiljeno životno doba. I psima je u starosti društvo više nego potrebno.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd