fbpx
Skip to main content
Par sa psom

Psi su druželjubivi zbog HORMONA LJUBAVI koji nose u genima!

Foto: Profimedia
Ovakvo zdravstveno stanje naziva se Vilijamsov sindrom.

Svima je već odavno poznata izreka da je pas čovekov najbolji prijatelj, a da nema ničeg tačnijeg od ove tvrdnje najbolje znaju njihovi vlasnici. A i kako bismo drugačije nazvali životinju koja je verna do smrti svom vlasniku, uvek je srećna kada ga vidi, svuda ga prati, obasipa poljupcima i sve što želi je da ugodi svojoj ljudskoj porodici.

Ovaj oglas će vas nasmejati do suza! Saznajte šta je sve potrebno za poziciju: ŠEFICA MAČAKA!

pas, devojčica, maženje
Foto: Profimedia

Prema rečima naučnika, postoji i egzaktan dokaz zašto su mnogi psi toliko prijateljski nastrojeni i privrženi ljudima, do te mere da su ponekad i “hipersocijalni”. I, kako kažu, razlog nije u češkanju i punoj činiji s hranom. 

POTRESAN SNIMAK! Pas vuče zadnje noge, kao da su SLOMLJENE! Ljudi, imate li DUŠU?! Čekaj... (VIDEO)

Labrador sa porodicom
Foto: Profimedia

Naime, prema studiji objavljenoj u magazinu Science Advances, tajna je u genima. Kako su objasnili naučnici, posmatrajući i istražujući genetiku izrazito prijateljski nastrojenih pasa, ustanovljeno je da su oni nosioci dve varijacije gena GTF2I i GTF2IRD1. Kako su objasnili, to su geni koji izazivaju povišeno lučenje oksitocina u krvi poznatijeg kao "hormona ljubavi". 

Da li ste se nekada zapitali šta bi nam sve psi rekli da mogu da govore? Saznajte deset tajni svakog psa!

Pas i čovek zagrljeni
Foto: Profimedia

OTKRIVA MNOGO TOGA O PSU: Da li ste se zapitali zašto vaš ljubimac kopa po zemlji nakon nužde?

Ovakvo zdravstveno stanje naziva se Vilijamsov sindrom i od njega mogu da "pate" i ljudi. Kod ljudi se, baš kao i kod pasa, manifestuje na taj način što osoba koja ima Vilijamsov sindrom - voli sve ljude. 

- Tokom hiljada godina koje su psi proveli uz ljude, oni su evoluirali u "životinje za društvo", istinske saputnike čoveka - objasnila je Bridžit Fon Holdt, evolucioni biolog s Prinston univerziteta u SAD.

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd