fbpx
Skip to main content
Pas u kolima

Psima NE TREBA DOZVOLITI da izbacuju glavu kroz prozor tokom vožnje!

Foto: Instagram Printsreen/dogsdrivingcars
Brojne su opasnosti koje vrebaju.

Na internetu možete pronaći brojne fotografije ili video klipove u kojima se iz najrazličitijih uglova vide psi koji „uživaju“ u vožnji sa isturenom glavom kroz otvoren prozor. I zaista mnogi psi kratkotrajno uživaju u ovoj aktivnosti ali treba znati da ona nije ni malo bezazlena.

Električne ogrlice za dresuru pasa i mačaka će uskoro biti zabranjene u Velikoj Britaniji!

Na pravom mestu, moramo znati da svi psi i dalje imaju prilično snažan lovački instinkt. Ukoliko vide nešto što će im u momentu probuditi ovaj nagon, npr mačku, drugog psa, pticu ili neku drugu životinju postoji opasnost da iskoče kroz prozor u toku vožnje. O posledicama takvog postupka ne treba ni govoriti. 

U zavisnosti od toga koliko pas isturi glavu kroz prozor postoji rizik i od povrede od objekata ili drugih vozila pored kojih vozite. Granje drveća i žbunja koje se nalazi tik uz uzane ili seoske puteve vrlo često prelazi ivicu puta. Povrede očiju, njuške i usta u kontaktu sa granjem pri brzom kretanju automobila mogu biti veoma opasne. 

ONI SPAVAJU KAO BEBE! Da li ste znali KOLIKO je SNA potrebno vašem PSU?

Ma koliko banalno zvučalo, postoji opasnost i od insekata na koje nailazimo tokom vožnje automobila. Ovi insekti mogu biti krajnje različitih dimenzija ali i čvrstoće. Povrede očiju uopšte nisu retkost u takvim situacijama, jer pri brzom kretanju automobila sva prirodna zaštita očiju psa praktično nestaje. Ukoliko imaju dužu dlaku, ona se pod pritiskom vazduha povlači unazad i ostavlja oči nezaštićene. Pod istim uticajem čak i treći očni kapak koji kod pasa ima važnu ulogu zaštite očiju postaje gotovo nefunkcionalan iako se radi o refleksnoj radnji.

Čak i iznenadno gutanje nekog krupnijeg insekta može da dovede do ozbiljnijih problema kao što je gušenje. Kolika je zapravo silina udara insekta u trenutku kontakta sa predmetima u kretanju najbolje možete videti po tome kako izgleda šoveršajbna automobila posle samo desetak minuta vožnje na otvorenom putu. 

GLAVNI FRAJER NA PLAŽI NASMEJAO INTERNET! Nabildovani MORŽ radi TRBUŠNJAKE! (VIDEO)

Silina pritiska vazduha kojoj je izložen pas koji isturi glavu kroz prozor automobila tokom vožnje može da dovede i do različitih problema sa ušima. Naravno, i ovde postoji opasnost od upada insekata u spoljašnji ušni kanal koji kasnije mogu da dovedu do ozbiljnijih upala. Protok vazduha sam po sebi može kod onih ljubimaca koji imaju nešto izraženije probleme sa infekcijama uha da dodatno iskomplikuje situaciju. 

DA LI VAŠ PAS UNOSI DOVOLJNO TEČNOSTI? Evo kako NEDOSTATAK vode UTIČE na zdravlje vašeg ljubimca!

I na kraju, ali ne i najmanje važno, razmislite i o uticaju zagađenog vazduha na zdravlje ljubimca. U gradskim tunelima, podvožnjacima a i na gradskim ulicama po pravilu se beleži mnogo veća koncentracija štetnih izduvnih gasova. Ako vam se čini da to i nije toliko važno za vašeg psa, onda grešite. Statistički podaci govore o povećanju broja pasa koji pate od nekog oblika respiratornih bolesti za koje se pretpostavlja da su posledica upravo zagađenog vazduha. Priznaćete da će pas koji se u ovakvim uslovima vozi sa isturenom glavom kroz prozor biti više izložen ovom riziku od onih koji to ne čine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd