fbpx
Skip to main content
Zmije

Retko ko ih voli! Ovih pet zmija ljudi najčešće drže u svojim domovima!

Foto: Profimedia
Zmije su zahvalni kućni ljubimci, jer je staranje o njima veoma lako, a zmije mogu da deluju opuštajuće.

Ukoliko želite da u svoj dom dovedete zmiju kao kućnog ljubimca, prva odluka koju morate doneti na putu ka ostvarenju tog vašeg sna jeste svakako - koju zmiju odabrati.

PLAKANJE OD SMEHA: Kad se mačke i ptice udruže nastaje pravi DAR MAR! (VIDEO)

Ovih pet vrsta zmija mogu biti idealne za početnika u staranju o zmijama kućnim ljubimcima. 

Kukuruzni smuk 

AUU, ZAR TOLIKO PUTA? Naučinici IZRAČUNALI koliko često IZGOVARAMO ime psa, i još mnogo toga...

Pre nego što je loptasti piton preuzeo ulogu omiljene zmije-ljubimca, kukuruzni smuk je bio najpopularnija vrsta zmije za držanje u kući. Ona ne zahteva veliku pažnju i staranje o njoj je veoma lako. Veoma su lepe, sa mnogo boja na sebi. Ova zmija ne raste mnogo - od 1,2 do 1,6 metara i košta između 15 i 20 evra. Dugovečne su (žive više od 10 godina) i nije im potreban veliki prostor za život, terarijum od 70 litara sa poklopcem im je sasvim dovoljan. 

Kalifornijska kraljevska zmija 

U ISTOM STE KREVETU SA VAŠIM LJUBIMCEM? Evo ZAŠTO je opasno da PAS bude tokom spavanja pored vas!

Kalifornijska kraljevska zmija veoma je popularna kod ljubitelja ovih reptila i može da naraste do 1,6 metara. Zahteva identične uslove držanja kao i kukuruzni smuk i takođe mu je dovoljan terarijum zapremine 70 litara. Može se pronaći u različitim bojama, česte kombinacije su bela i crna boja, ali nisu retke ni braon i žute pruge na ovoj zmiji. Hrani se glodarima, a svoje ime „kraljevska“ je dobila zbog toga što je dobar lovac i što lovi druge zmije. Cena ove zmije je oko 30 evra. 

Ružičasta boa 

OBRATITE PAŽNJU NA SITNE ZNAKOVE! Zašto MAČKE ZATRPAVAJU izmet i BEŽE čim "obave posao"?

Ružičasta boa je veoma interesantna vrsta zmije. Dugo živi, može da živi do 20 godina. Prirodno su male zmije i prosečna dužina im je jedan metar. Cena im se kreće između 35 i 40 evra i veoma su lake za staranje o njima. Potreban prostor im je terarijum zapremine između 50 i 70 litara. I ova zmija, kao i prethodne dve traži temperaturu terarijum između 28 i 30 stepeni Celzijusovih. 

Gofer 

MALI MRGUD ĆE VAM UKRASTI OSMEH! Ovaj PAS voli ljude, ali SAMO izdaleka! (VIDEO)

Veoma interesantna vrsta koja može da bude veoma različitog izgleda. Može da se pronađe po cenama u proseku 50 evra i raste dužine od jednog do dva metra. U zatočeništvu mogu da žive duže od 15 godina i potreban im je terarijum zapremine najmanje 100 litara. U terarijumu je dobro da imate komade drveta u formi grane. Idealna temperatura u terarijumu za držanje ove zmije je između 27 i 30 stepeni Celzijusovih. 

Loptasti piton 

PRESLATKO! Zbog jednog detalja ova maca je postala zvezda! (FOTO)

Ova zmija je trenutno najpopularnija zmija na svetu, pre svega zbog ogromnog broja različitih kombinacija boja u kojima se mogu pronaći. Rastu dužine od 3 do 5 petara i mogu da žive čak i tri decenije. Terarijum od 100 litara zapremine bi im odgovarao i takođe je dobro postaviti komade drveta u njega. Cena im se kreće od 70 do 100 evra. Temperatura terarijuma potrebna za loptaste pitone je nešto veća u odnosu ostale navedene zmije i treba da bude između 32 i 35 stepeni Celzijusovih. 

Ukoliko želite zmiju za svog kućnog ljubimca, ovo su neke od najpopularnijih vrsta koje vlasnici odgajaju. Pobrinite se da se o svojim zmijama starate sa punom pažnjom i ljubavlju, tako ćete uživati u odgajanju ovih reptila.

 

Pročitajte i:

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd