fbpx
Skip to main content
Sijamska mačka

Volite životinje, a mačke su vam omiljene? Možda je baš ova brbljivica safirnih očiju pravi izbor za vas

Foto: Youtube printscreen/Taking Care of Cats
Njeno visočanstvo, sijamska maca

Ukoliko ste po prirodi pričljivi i ekstrovertni – ovo je prava mačka za vas. Sijamska maca veoma je „pričljiva“, a uz to je i jedna od najprivrženijih u mačjem svetu. Uvek će biti uz svog vlasnika.

Sijamska mačka se prvi put pominje u ilustrovanoj zbirci pesmama sa Sijama (nekadašnji Tajland) pod nazivom „Tamra meow“ (Pesme o mački) daleke 1350. godine. Jedna je od prvih priznatih azijskih rasa mačaka i veruje se da je prva pripitomljena mačka na svetu.

Legenda o sijamskim mačkama
Prema legendi i pisanim dokumentima, sijamska mačka bila je omiljeni i uvaženi ljubimac na dvoru kralja Sijama. Nisu bile voljene samo zbog svoje lepote već su obavljale i ulogu čuvara – sedele su na visokim stubovima oko kraljevskog trona i ukoliko bi neko zapretio kralju, istog trenutka skočile bi na tu osobu.

Zahvaljujući svojoj snazi bile su u stanju da jednim skokom obore neprijatelja.

Istorijat sijamske mačke
Na Sijamu su se smatrale svetim i samo su članovi kraljevske porodice i budistički monasi mogli da ih imaju uz sebe. U Evropu su stigle 1884. godine kao poklon kralja Sijama engleskom konzulatu u Bangkoku koji je Engleskoj u znak prijateljstva poklonio mužjaka i ženku sijamske mačke.

Ekspanzija ove rase u Evropi i u SAD počinje nakon Drugog svetskog rata i danas se ova rasa nalazi na listi deset najomiljenijih rasa mačaka na planeti.

“Brbljiva” mačka
Poznata je kao najglasnija i maca koja mnogo voli da „priča“, naročito kada traži pažnju, a budite sigurni da će mjaukanjem nalik bebinom plaču da se oglašava svaki put kad je zadovoljna, kad joj nešto smeta, kad želi da se igra, kad je gladna… Prava brbljivica.

Izgled sijamske mačke
Ovo je veoma elegantna mačka, izduženog tela, dugog vrata i nogu. Spada u mačke srednje veličine, ali je izrazito mišićava.

Neretko se za ovu mačku kaže da je rasa ekstrema – glava joj je izrazito trouglasta, uši su visoko postavljenje, njuškica je izdužena i izbačena, rep dugačak s tamnijom dlakom na kraju, a oči su bademastog oblika izrazito plave boje.

Svi sijamski mačići rađaju se potpuno beli, a potom dobijaju svoju karakterističnu boju krzna.

Dlaka sijamske mačke
Ovo je kratkodlaka mačka sjajnog krzna koje pri dodiru ima osećaj kao da rukom prelazite po svili. Njena lepota istaknuta je specifičnom bojom krzna – dlaka je znatno tamnija na glavi i krajevima ekstremiteta i repa, pa njene oči upadljivo dolaze do izražaja kao i elegantno telo.

Karakter sijamske mačke
To su veoma socijalne, inteligentne mačke koje ostaju razigrane i u starijem životnom dobu. Najviše se vežu za jednu osobu u domu i za njih se kaže da su psi u mačjem svetu. Sklone su depresiji ako su dugo same, pa se najčešće kao ljubimci uzimaju u paru. Dobro se slažu sa starijom decom i s prijateljski nastrojenim psima s kojima će se oduševljeno igrati lopticom.

Veoma je privržena, senzitivna i emotivna, i zahteva nepodeljenu pažnju svojih vlasnika.

Lako i brzo je možete naučiti raznim trikovima i hodanju na povocu. Međutim, baš kao i ostale inteligentne rase, i sijamska maca ume biti svojeglava, pa osluškujte njene potrebe i interesovanja i učite je onim trikovima koje voli.

Najnežnije mačje rase
Spada u najnežnije rase na svetu i stalno će želeti da je u vašoj okolini, i potrebno joj je jednako toliko pažnje i ljubavi. Zahteva i dosta igranja, maženja… gotovo neprekidnu interakciju.

Uživa u četkanju i češljanju, a na ovaj način ćete sigurno zadobiti njene večne simpatije i ljubav. Spavaće noću uz vas i često će biti u vašem krilu.

Aktivna mačka
Ova mačka obožava da skače i da se pentra. Penjalice, grebalice i police su zato obavezni rekviziti u svakom domu u kome živi ova rasa. Obožavaju da se igraju i oduševiće se igračkama koje će juriti i vrebati po kući.

Zdravlje sijamske mačke
S obzirom na to da ima izrazito izduženo i vitko telo, svaki višak kilograma, pa čak i prejedanje tokom samo jednog dana odmah će se videti – već sutradan „ispašće“ im stomačić.

Ishrana mora biti strogo kontrolisana jer duge vitke noge nisu građene da izdrže veliku težinu. Generalno su zdrava rasa, ali može se dogoditi da imaju problema s bronhitisom i astmom, kao i s jetrom.

O sijamskoj mački:

  • 4-6 kilograma teže mužjaci 
  • 4 kilograma maksimalno teže ženke
  • 12 do 15 godina živi sijamska mačka
  • Boja očiju: plava
  • Dlaka: kratka
  • Linjanje: neznatno
  • Karakter: pričljiva, razigrana, privržena

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd