fbpx
Skip to main content
Orangutan

Služio se i znakovnim jezikom: Uginuo jedan od najpametnijih orangutana

Foto: Twitter printscreen/Willem J. Bod
Poslednje godine života proveo je u zoološkom vrtu u Atlanti.

Orangutan, jedan od prvih koji je naučio znakovni jezik, uginuo je u Atlanti u 39. godini.

Čantek je živeo sa antropologom u Tenesiju skoro devet godina tokom kojih je naučio da očisti svoju prostoriju, napravi i koristi alatke i zapamti put do restorana brze hrane, piše Bi-Bi-SI. 

ŽURKA U ZOO VRTU: Ovako izgleda kada pande slave rođendan (VIDEO)

Poslednje godine života proveo je u zoološkom vrtu u Atlanti, gde je bio lečen zbog bolesti srca. Ipak, uzrok smrti još je nepoznat. 

U saopštenju zoo-vrta navodi se da je Čantek bio jedan od najstarijih orangutana u severno-američkim zoo-vrtovima. 

Ovaj orangutan je na svet došao u Nacionalnom istraživačkom centru za primate u Gruziji, a zatim je živeo sa antropološkinjom Lin Majls. 

Godine 2014. objavljen je dokumentarac "Majmun koji je otišao na koledž" koji govori o Čanteku i njegovim stečenim veštinama. 

On je takođe bio jedan od svega nekoliko majmuna koji su naučili da komuniciraju uz pomoć američkog znakovnog jezika. Na taj način komunicirao je sa čuvarima, ali je bio stidljiv u komunikaciji sa drugim osobama. 

"Čantek će nedostajati svojoj porodici u zoološkom vrtu. Imao je jedinstvenu ličnost i poseban način komunikacije sa onima koji su ga najbolje poznavali. Bila nam je čast što je bio sa nama 20 godina", saopšteno je iz zoološkog vrta.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd