Skip to main content
pas

PSI I TE KAKO RAZUMEJU ŠTA IM PRIČATE! Ovo je sve što treba da uradite kada im se obraćate!

Foto: Profimedia
Zaprepašćujuće!

Mozak psa reaguje na govor slično kao ljudski! Novo istraživanje pokazalo je da oni zato i te kako razumeju određena značenja, a kad im se neko obraća prepoznaju i intonaciju govora.

pas
pas
Foto: Profimedia

Naime, naučnici u Mađarskoj obučavali su 13 pasa da se popnu i uđu u uređaj za magnetnu rezonancu, te da sede mirno dok im se obraćaju. Koristili su, prilikom obraćanja, različite intonacije; smislene reči s pozitivnom intonacijom kao i besmislene reči s pozitivnom intonacijom. Čak su pokušavali i da menjaju ton.

NEMA ŠANSE DA SE NE NASMEJETE! Lude MACE i KUCE za LEPŠI DAN (VIDEO)

NEMA ŠANSE DA SE NE NASMEJETE! Lude MACE i KUCE za LEPŠI DAN (VIDEO)

Otkrili su da psi reaguju na značenje reči bez obzira na intonaciju, povezujući ih s pozitivnim ili negativnim iskustvima! To je u osnovi isti način na koji ljudi reaguju na govor.

Vođa istraživackog tima Atila Adič istakao je da to pokazuje da pohvala psima može delovati kao nagrada, ali da najbolje funkcioniše kada su značenje reči i intonacija usklađeni.

NEĆETE IM ODOLETI: Ove kornjače će vas nasmejati DO SUZA! (VIDEO)

NEĆETE IM ODOLETI: Ove kornjače će vas nasmejati DO SUZA! (VIDEO)

Adič je izneo i ova zapažanja:

-Dakle, psi ne samo da razlikuju ono što mi kažemo i kako mi to kažemo, već mogu da kombinuju i to dvoje, za ispravno tumačenje onoga što su te reči zaista značile.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd