Skip to main content
Planinska gorila

Više nisu EKSTREMNO ugrožena vrsta: Povećan broj GORILA u svetu

Foto: Profimedia
Lepe vesti

Međunarodna unija za zaštitu prirode sa sedištem u Švajcarskoj promenila je danas status planinskih gorila iz "ekstremno ugrožene vrste" u "ugroženu vrstu".

- Budući da se ceo svet suočava sa nestajanjem životinjskih vrsta ovo je veliki uspeh u zaštiti prirode - rekla je predsednica i vodeća naučnica Fondacije "Dajan Fosi" Tara Stoinski. 

KAO I LJUDI: Psi u starosti počinju da ZABORAVLJAJU - ovo im može pomoći

Gorila leži na travi
Foto: Profimedia

Ta fondacija je dobila ime po američkoj zoološkinji čiji je rad privukao pažnju međunarodne javnosti na planinske gorile i čiji su memoari bili osnova za film iz 1988. "Gorile u magli" sa Sigurni Viver. 

Nakon što su planinske gorile bile pred istrebljenjem njihov broj se polako povećava, prenela je agencija Asošiejted pres. 

- Poboljšali smo njihovu zaštitu tako što smo obezbedili životnu sredinu gde će da se razvijaju i rastu - rekla je direktorka Međunarodnog programa za zaštitu gorila Ana Bem Masozera. 

OVAJ PUT NE VAŽI, KO ČEKA - DOČEKA... Srceparajući video ODANOG PSA koji uporno čeka PREMINULU vlasnicu! (VIDEO)

Ona je dodala da se mora imati vidu da broj planinskih gorila i dalje može da se smanji jer postoje samo dve male populacije u dva nacionalna parka. 

Vlasti nekoliko država u kojima se nalaze planinske gorile podržale su dodatnu zaštitu granica nacionalnih parkova unutar kojih nije dozvoljen lov, seča drva ili asfaltiranje puteva. 

Potrebno je mnogo posvećenosti, rada i vremena! Proverite da li ste spremni da imate psa!

Planinska gorila
Foto: Profimedia

ZAČINJENA I MASNA HRANA? NIKAKO! Prejedanje i neadekvatne namirnice u činiji vašeg ljubimca su OPASNE!

Obezbeđena je i zdravstvena nega tako što je organizovana obuka za veterinare u svim zemljama gde se nalaze planinske gorile, navodi AP. 

Lov u nacionanim parkovima je zabranjen ali gorile često mogu da upadnu u zamke koje su postavljene za druge životinje. Kada se tako nešto desi, pozivaju se veterinari da im očiste rane. Kristin Giljardi ovo naziva "ekstremnom zaštitom". 

- Ovo je totalna pobeda zaštite prirode, a nema ih puno - dodala je Krisitn Giljardi. 

Planinske gorile žive u gustim i maglovitim šumama u oblasti "uspavanih" vulkana u istočnoj Africi. Njihovo stanište su nacionalni parkovi koji obuhvataju delove Ugande, Ruande i Demokratske Republike Kongo.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd