Skip to main content
Pas žvaće obuću

Zašto nam psi "kradu" stvari i kako to sprečiti?

Foto: Profimedia
Loše ponašanje se nikad ne sme nagrađivati.

Prizor šteneta koje beži i u ustima nosi čarapu možda izgleda slatko i neodoljivo, ali kada pas postane "hronični kradljivac stvari", više nam nije tako smešno. Naime, ovakvo ponašanje može biti stresno za vas i opasno za psa.

PREŽIVELA BEBA PINGVIN! Nakon što su roditelji zgazili jaje, uspela je da se IZBORI za ŽIVOT!

Zlatni retriver
Foto: Profimedia

Određene rase, uključujući zlatnog retrivera, jorkširskog terijera i papilona, imaju tendenciju više od drugih pasa da "kradu" stvari. Ako vaš pas hronično krade predmete po kući kako bi ih sakrio ili grizao, verovatno imate problem i trebalo bi da ga rešite. Naime vrlo je mali korak od papuče na podu do obroka na šporetu. Bez obzira na vrstu ili rasu, važno je da sprečite neželjeno ponašanje dok ne dođe do ozbiljnih problema.

Urnebesno: Pogledajte kako maca doziva "slugu" da joj donese ručak! (VIDEO)

Kada pas ukrade neki predmet, on zapravo želi da ga poseduje iz različitih razloga. Odeća, obuća i dečije igračke su omiljene stvari "psima kleptomanima". Oni uživaju u tome da ih žvaću, kidaju ili bacaju, ali ne shvataju uzimanje naših stvari kao "krađu".

kućne papuče
kućne papuče
Foto: Profimedia

Kada pas krade hranu, motivi su očigledni. Čak i ako je dobro nahranjen, vaš pas i dalje može imati potrebu da uzme deo vašeg obroka. Međutim, takvo ponašanje može eskalirati pa će se ljubimac navići da uzima hranu sa trpezarijskog stola, sudopere ili šporeta.

Šta kaže istraživanje: Kakvi su vlasnici PASA, a kakvi vlasnici MAČAKA?

Neki psi kradu jer žele pažnju. Oni uzimaju stvari koje su nam važne kako bismo ih jurili.

Pas i pošta
Foto: Profimedia

Kako rešiti problem?

NEVEROVATAN PRIZOR! Slepi slon PLEŠE uz ZVUKE KLAVIRA! (VIDEO)

Ako pas krade stvari zbog igre, najbolje je naučiti ga koje su njegove igračke, ali dok uvežbavate, preporučuje se da držite odeću, dečije igračke i obuću van njegovog dometa. Još je važnije paziti da vam pas ne proguta nešto što ne bi smeo jer to može dovesti do ozbiljnih problema.

pas
Foto: Profimedia

Pogledajte: Od šteneta do odraslog psa u samo 40 sekundi! (VIDEO)

Morate takođe da pazite da ne ostavljate hranu pre i posle obroka tamo gde je pas može uzeti.

U slučaju da imate psa koji često krade, posavetujte se s veterinarom u vezi hrane koju inače kupujete jer je moguće da vam ljubimac ne dobija ono što mu treba. Nemojte ganjati psa kad vam nešto ukrade jer je to možda ono što on želi pa to doživljava kao nagradu. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd