fbpx
Skip to main content
Par sa psom

ŽELITE NAJBOLJEG PSA NA SVETU? Evo KAKO u par koraka da postignete svoj CILJ! (FOTO)

Foto: Profimedia
Na vreme počnite!

Uz malo strpljenja imaćete najbolje štene na svetu, i razume se, kad odraste, vaspitanog i razigranog psa, najboljeg prijatelja, piše Pet Magazin.

MAŠINERIJA RONALDO: Marokanci se OPROSTILI, Kristijano HEROJ Portugala (VIDEO+FOTO)

Kad štene dođe u vaš dom, najvažniji je trening kod kuće. Tu postavljate osnove njegovog ponašanja do kraja života. Imajte na umu da su manje rase nešto teže za vaspitavanje i dresuru. Budite dosledni, ne menjajte pravila i najvažniji korak je da psa naučite gde je mesto za nuždu. Uskladite svoj bioritam sa štenetom, čim ustane odvedite ga na terasu ili drugo mesto u stanu gde je pelena. Zatim, kad jede – pravac isto mesto. Vodite računa i o tome da ga ne ispuštate iz vida dok je štene jer u stanu može da se povredi jer će stalno istraživati novi prostor. Potrebno je malo strpljenja i istrajnosti i za nekoliko dana vaša četvoronožna pametnica sve će naučiti.

NADA UMIRE POSLEDNJA! Siroti pas danima ČEKAO ispred nekadašnje kuće - gazde ga NAPUSTILE! (VIDEO)

pas
pas
Foto: Profimedia

MAZIĆU TE - PAZIĆU TE I ZVAĆU TE PETUNIJA! Dirljiva priča o SPAŠENOJ bebi VEVERICI! (VIDEO)

Uvek nagradite poželjno ponašanje i poslušnost svog psa. Nagrada je pre svega hrana, ali i lepa reč i maženje. Ukoliko laje ili skače, a vi to ne želite, nemojte obraćati pažnju već pokušajte da ovo ponašanje ignorišete i psa usmerite na željenu aktivnost.

Izgradite mu samopouzdanje. Pas koji je samouveren jeste relaksiran i srećan pas. Nevaljali psi takvi su najčešće zbog straha, a ne zato što su rođeni bezobrazni ili agresivni. Zapamtite da psi neprekidno "čitaju" našu mimiku i pokrete. Kad ste u blizini nekog velikog psa, podstičite njihovu interakciju. Kad ste vi opušteni i vaš pas je. Ukoliko se uspaničite, i vaš pas reagovaće na isti način.

Njegov POGLED će vam slomiti srce: Pogledajte NAJTUŽNIJEG psa na svetu!

Ključni period socijalizacije psa je do 12. ili 16. nedelje života. Zato čim štene dođe u vaš dom (između osme i 12. nedelje života) okružite ga ljudima, decom, drugim psima. Vodite ga sa sobom da se navikne na zvukove saobraćaja, različita mesta itd.

Bernandinac, štene
Foto: Profimedia

NADA UMIRE POSLEDNJA! Siroti pas danima ČEKAO ispred nekadašnje kuće - gazde ga NAPUSTILE! (VIDEO)

Jedan od korisnih saveta je da nabavite transporter koji ćete kasnije u životu verovatno koristiti za putovanja, pa će vašem psu i vama mnogo lakše pasti ako se na njega navikne dok je mali. U transporter stavite ćebence i stavite ga na neko mirno mesto u kući pa ovaj kutak može biti mirno i skriveno mesto za odmor. Ako je u početku sumnjičav, "namamite" ga poslasticama koje ćete ostaviti unutra, omiljenim igračkama ili ćebencetom s poznatim mirisima.

Naučite ga osnovnim komandama. Prva je - Dođi, koja je višestruko korisna, pre svega zbog bezbednosti kad ste napolju, ili u blizini ulice. Takođe, i komanda - Sedi je više nego korisna naročito kad jedete, kad vam dođu gosti…Svakog dana bar pet minuta izdvojte za učenje i ponavljanje komandi. Ovo je odličan način mentalnog treninga i najbolji način zbližavanja sa psom.

Tajming je sve. Čim vaš pas uradi nešto dobro – ponovi komandu i posluša vas, iste sekunde ga nagradite jer će jedino tako povezati nagradu s učinjenom radnjom. Nikada ne kažnjavajte psa ako po povratku kući zateknete na primer razbacane novine ili izgriženu cipelu. Pas ne zna šta je loše uradio osim ako ga ne uhvatite na delu i korigujete ponašanje istog trenutka. Nikada ne vičite i ne pribegavajte sili, već usmeravajte psa na drugu stranu, ka konstruktivnim aktivnostima.

MAZIĆU TE - PAZIĆU TE I ZVAĆU TE PETUNIJA! Dirljiva priča o SPAŠENOJ bebi VEVERICI! (VIDEO)

američki staford, mladunci, štene, štenad, psi koji spavaju
Foto: Profimedia

Njegov POGLED će vam slomiti srce: Pogledajte NAJTUŽNIJEG psa na svetu!

Doslednost, doslednost, doslednost! Uspostavite pravila i uvek ih se držite. Nema izuzetaka. Ako ne želite da se pas penje na krevet, nikada mu ne dozvolite da se popne na krevet.

Provodite dosta vremena sa štenetom. Psi su socijalne životinje i moraju biti s ljudima. Što više vremena provedete s njim biće srećniji i samopouzdaniji.

Kad štenetu dajete da jede, sipajte mu hranu u činiju, pustite ga da pojede malo, a onda mu uzmite činiju. Posle nekoliko trenutaka, u nju stavite neku ukusnu poslasticu pa mu vratite činiju. Ponavljajte ovo sve dok pas ne shvati da činiju nikako ne bi trebalo da čuva, već da zna da će jesti kad je vreme za jelo i da će je dobiti natrag ako mu je neko uzme.

Pas najviše želi da nas učini srećnim. Imajte to uvek na umu. Zato se zajedno igrajte i smejte!

MAČOR "BILDER" ZAVODI RED! On je sigurno NAJMIŠIĆAVIJI mačak na svetu! (FOTO)

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd