fbpx
Skip to main content
Sudija

BIZARAN SLUČAJ ZAVRŠIO NA SUDU: Devojka (20) TUŽILA doktora svoje mame tvrdeći da NIJE TREBALO da se rodi

Foto: Profimedia/ilustracija
Ona tvrdi da, da je doktor rekao njenoj mami Kerolin da treba da uzima suplemente folne kiseline kako bi smanjila rizik od kičmene bifide koja utiče na njenu bebu, ona bi odložila trudnoću dok to ne učini i kao rezultat toga Ivi se nikada ne bi rodila.

Ivi Tumbs, iz Skegnesa, Engleska, pokrenula je značajan slučaj "pogrešnog začeća" protiv lekara jer je rođena sa spinom bifidom i ponekad provodi 24 sata dnevno povezana sa cevima.

Uprkos tome što pati od ovog stanja, koje je uzrokovano kada se bebina kičma i kičmena moždina ne razvijaju pravilno u materici, uzrokujući jaz u kičmi, 20-godišnjakinja je uspela da napravi karijeru u preponskom preskakanju, takmičeći se protiv invalidi i radno sposobnih jahača.

Volela bi da nije rođena

Ivi sada tuži lekara opšte prakse svoje mame, dr Filipa Mičela, zbog njegovog navodnog propusta da savetuje njenu majku da uzima vitalne suplemente pre nego što zatrudni.

Ona tvrdi da, da je doktor rekao njenoj mami Kerolin da treba da uzima suplemente folne kiseline kako bi smanjila rizik od kičmene bifide koja utiče na njenu bebu, ona bi odložila trudnoću dok to ne učini i kao rezultat toga Ivi se nikada ne bi rodila.

NJen advokat, Susan Rodvej, rekla je sudiji Rosalind Koe da skakačica tuži za „što je rođena u oštećenom stanju“ i da želi milionsku odštetu da pokrije povećane troškove života sa invaliditetom. Ali dr Mičel „sveobuhvatno poriče“ odgovornost, tvrdeći da je gospođi Tumbs dao „razumne savete“. Lekari rutinski savetuju buduće majke o prednostima uzimanja suplemenata folne kiseline pre začeća i tokom prvih 12 nedelja trudnoće kako bi se sprečio rizik od spina bifide.

Saslušan doktor

Londonski sud je saslušao 50-godišnju gospođu Tumbs, koja je rekla da je otišla kod dr Mičel u ordinaciju Havthorn kako bi razgovarala o svojim planovima da rodi prvu bebu u februaru 2001. godine.

„Ovo je bila veoma dragocena odluka da osnuje porodicu, jer je i sama izgubila roditelje kada je bila mlada“, rekla je sudiji advokat njene ćerke gospođa Rodvej. Oni su se uzdržavali od seksualnih odnosa sve dok nisu dobili savet na ovim konsultacijama."

Ali uprkos tome što je tokom konsultacija razgovarala o folnoj kiselini, gospođa Tumbs tvrdi da joj dr Mičel nije rekao njen značaj u prevenciji spina bifide. „Rekao mi je da to nije potrebno“, rekla je sudiji. „Savetovali su mi da ako sam prethodno imala dobru ishranu, neću morati da uzimam folnu kiselinu."

Gospođa Rodvej je rekla da, da je gospođu Tumbes pravilno savetovao dr Mičel, ne bi tako brzo zatrudnela. Ona bi pauzirala svoje planove za trudnoću, započela tretman folnom kiselinom, a zatim pokušala da zatrudni, tvrdi ona. „To je njen dokaz koji bi pročitala o tome i ne bi pokušala da zatrudni sve dok nije bila zadovoljna da se zaštitila koliko je to bilo moguće“, rekla je ona. Da je zaista odložila trudnoću, imala bi "normalnu, zdravu" bebu - onu koja bi bila "genetski drugačija osoba" od Ivi, dodala je advokatica.

Velika odšteta
Nakon njenog rođenja u novembru 2001. godine, Ivi je dijagnostikovan lipomylomeningocoele, oblik defekta neuralne cevi kičme koji dovodi do trajnog invaliditeta. Navodi se da je njena pokretljivost "veoma ograničena" i da će sve više zavisiti od invalidskih kolica kako bude starija, a takođe pati od problema sa crevima i bešikom, saopštio je sud. R

Iznos Ivi traži još nije izračunat jer je slučaj u toku, ali je gospođa Rodvej rekla novinarima van suda da će "biti veliki". 

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd