fbpx
Skip to main content
Smrt

JEZIVO! Ovo je samo za najhrabrije! Poslušajte ASTEČKU PIŠTALJKU SMRTI! Zvuk ledi krv u žilama! (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Još uvek nije tačno poznato čemu je zapravo služila.

Tokom iskopavanja drevnog hrama u sklopu ruševina astečkog grada države Tlatelolko, arheolozi su 1999. godine otkrili 500 godina star kostur sahranjen sa dva misteriozna predmeta u rukama. 

(VIDEO) SVADBA VEKA: Ceo grad šokirano gleda! Otac vozi mladu FREZOM na venčanje

Simbolika tih instrumenata im je bila nepoznata, ali je jedna stvar bila sigurna - stvarale su jeziv zvuk, piše IFL Science. 

Još nekoliko ovakvih "pištaljki smrti" pronađeno je na drugim arheološkim nalazištima širom Srednje Amerike, i sve se povezuju sa astečkom kulturom. Prvi ih je opisao istoričar Hoze Luis Franko 1971. godine. 

Oteo je devojčicu od majke i SILOVAO je 15 godina - rekao joj je: duh tvog DEČKA je u meni! (VIDEO)

Međutim, ni jedna do sada nije bila iskopana pored ljudskih ostataka, koji bi možda mogli da razjasne svrhu ovog čudnog instrumenta. Ovi predmeti su decenijama smatrani običnim kuriozitetima, pa su neretko ostajali u depoima muzeja zbog pretopstavke da se radi o odbačenim igračkama, a ne o važnim duhovnim relikvijama. 

ULETEO KOMBIJEM NA PLAŽU PUNU LJUDI! Gazio LEŽALJKE sa posetiocima, a ONDA se desilo OVO... (VIDEO)

Međutim, otkriće u Tlatelolkou je to promenilo i pokrenulo seriju istraživanja koja još uvek traju. Proučavanje otkrivenog skeleta otkrilo je da se radi o 20-godišnjem muškarcu kome je u žrtvenom obredu odrubljena glava. On je sahranjen ispred hrama posvećenog Ehekatlu, bogu vetra i kiše.

Na osnovu te nove informacije antropolozi su zaključili da je ovaj piskutavi duvački instrument možda trebalo da imitira zavijanje vetra u čast božanstva, i da tako pomogne žrtvovanom da nađe put u zagrobni život i slavi boga smrti Miktlantekutla. 

OBORILA REKORD! Mršavica je uspela da pojede neverovatnih 255 ražnjića za 23 minuta!

Takođe, pretpostavlja se da se možda koristio i tokom bitaka, da bi se njime motivisali sopstveni i plašili neprijateljski vojnici. To, očigledno, još uvek nije sasvim razjašnjeno. 

Uspela je da snimi trenutak kada grom udara u njen telefon! Neverovatna stvar joj je spasila život! (VIDEO)

Ipak, sada je barem poznato kako nastaje izuzetno uznemirujući zvuk pištaljke. Eksperimenti rađeni pomoću replika su pokazali da ovaj dvokomorni instrument stvara višestruke vezdušne struje, koje se zatim međusobno sudaraju i stvaraju veom dramatičan zvuk. 

Pronašao srednjovekovni bunar ISPOD KAUČA! (FOTO)

Muzičar Havijer Kuihas Ihajotl je svojim nastupima doprineo da šira javnost upozna "pištaljku smrti", a jednu je čak poklonio Melu Gibsonu kao rekvizit za njegov film "Apokalipto". 

Od tada su pištaljke postale popularan suvenir za turiste, koji se prodaje na brojnim astečkim kulturno-istorijskim turističkim lokacijama.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD uvrnuto

SD zanimljivosti

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19