fbpx
Skip to main content
Spaljena veštica

LUDILO: U Hrvatskoj SPALJENO 250 veštica: Drobili im prste, istezali ih, razbijali zglobove (VIDEO)

Foto: Twitter printscreen/@ArthurStramash
Užas i jeza!

Progoni veštica Evropom su se proširili u 15. i 16. veku, a sistematizovani su krajem 15. veka, nakon objave svojevrsnog vodiča za lov na veštice naslovljenog "Malleus Maleficarum". Njegov autor je bio Henrih Kramer, Nemac i član Dominikanskog reda koji je u svom "vodiču" ispisao sve poznato o veštičarenju, posebnim moćima veštica i njihovim metodama regrutovanja žena i u mnogo manjoj meri, muškaraca. 

Lovovi na veštice nakon Evrope su se proširili i Severnom Amerikom gde su između 1697. i 1693. godine održana neslavna suđenja u Salemu kada je osuđeno, mučeno i brutalno smaknuto 20 ljudi. Ali, presude su već krajem 17. veka proglašene nevažećima, a porodicama su isplaćene odštete. Svet se pomalo, ali sigurno, okretao nauci i prosveti, a Zagreb... U Zagrebu se lov na veštice tek zahuktavao. 

"VEŠTICE NOĆI": Od ovih RUSKINJA su drhtali NACISTI! (VIDEO)

Najpoznatiju vešticu mučili jer je - živcirala susede

Do sredine 18. veka lov na veštice je u celom svetu više-manje utihnuo, osim na području današnje Hrvatske gde je od sredine 14. veka osuđeno oko 250, većinom žena i tek nekoliko muškaraca. 

Pritom valja naglasiti da lov na veštice, suprotno verovanju, nije provodila Crkva, iako im nije ni odmagala, a Bog i vera poslužili su samo kao vrlo dobro opravdanje za osvarenje ličnih ciljeva. Sasvim obični građani svoje su susede, članove porodica i bližnje najčešće prijavljivali nesreće, ljubomore ili zavisti, a lov na veštice dobro je poslužio i onima koji su se želeli da se reše političkih ili ipak poslovnih neprijatelja. 

Veštičinu glavu neretko su tražile i cele zajednice koje su bile pogođene bolestima, sušama, ili nekom drugom nepogodom ili nesrećom. 

Najpoznatija zagrebačka veštica, piše Express, bila je Magda Herucina Logomer iz Križevaca. Ona je brutalno mučena tokom 18. veka pod sumnjom da se pretvarala u muvu kako bi živcirala suseda Evu Oblačić.

U Zagrebu se ubijalo sve dok nije reagirala carica.

Osim što je u istoriji upisana kao "najpoznatija zagrebačka vještica", Magda Herucina Logomer bila je i poslednja zagrebačka veštica. Nakon što je procesuirana 1758. godine, za nju je čula čak i carica Marija Terezija. Zbog nje je pisala i banu Hrvatske, Slavonije i Dalmacije da se žurno u Beč dovede veštica Herucina Magda Logomer. 

Ona je u Beču smeštena u kliniku i predana na proučavanje lekaru Van Svietenu koji je, nakon dugotrajnog lečenja, Mariji Terezi je podneo izveštaj i u njemu naveo sve što je mislio o "besmislicama i glupostima sudova u Hrvatskoj".

Dve decenije od "Bafi, ubica vampira", pogledajte kako sada izgleda glavna glumica iz serije!(FOTO)

Izmučena Herucina potom je puštena, a Marija Tereza je strogo zabranila progon i ubijanje "veštica". 

Veštice su se u Zagrebu mučile prema uputstvima iz "Malleus Maleficarum" - stiskani su im i drobljeni prsti, razbijane su im cevanice, rastezane su, isčašivali su im se i lomili zglobovi, a vrhunac mučenja bio je sakaćenje i razdiranje spolnih organa. 

Kada se mučenje završilo, veštice su se kolima odvozile do "Zvedišča" mesta na današnjoj raskrsnici između Streljačke ulice i Tuškanca. Onima koje su imale "sreće" prvo su odrubili glavu pa ih tek onda spalili, a one optužene za najteže oblike veštičarenja spaljene su žive. Sve se, naravno, odvijalo pred velikim brojem okupljenih znatiželjnika. 

"Žene slede Sotonu jer su "defektne" u duhu i telu"

U Zagrebu, kao i u ostatku sveta koji se bavio lovom na veštice, stradale su većinom žene. Razloga za to je nekoliko, od besćutnog patrijarhata pa do uputstava koje su pisale u 'Malleus Maleficarumu'. Dominikanac Kramer je u njemu naime objasnio da su žene labilnije i "sklonije verovanju" te kao takve podložnije Sotoni i njegovim nagovorima da se priključe mračnom društvu kojim on predsedava. 

Tu, naravno, nije bio kraj njegovim besmislicama. On je takođe tvrdio da su žene temperamentnije, "jače na jeziku", "defektne u duhu" i mnogo pohotnije od muškaraca. 

- Žena je zla po samoj prirodi jer brže počne da sumnja i propituje veru, zaključio je on. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Zvrk's picture

Zvrk

Vera može da bude lepa nada u život posle ovog ali vidi se i iz priloženog, veoma, veoma opasna i opaka bolest!

3 | 0

SD uvrnuto

SD zanimljivosti

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd