Skip to main content
Zemlja

DRAMATIČNO OTKRIĆE! "Bog haosa" može da proizvede SMRTONOSNU PRAŠINU i eksploziju kakva nije viđena još od Velikog praska

Foto: Profimedia
Dosad nezabeležen događaj

Na 8.000 svetlosnih godina od Zemlje nalazi se zvezda na ivici ogromne supernova eksplozije, što bi moglo proizvesti prvu eksploziju gama-zraka, opasan događaj ekstremne energije. Australijski naučnici Univerziteta u Sidneju uz naznaku neke vrste alarmantnog stanja otkrili su retku zvezdu "Bog haosa", koja bi prema njihovom mišljenju mogla proizvesti smrtonosnu kombinaciju prašine i gasa pomešanu sa vetrom brzine 12 miliona km/h, što bi bio jedan od najekstremnijih energetskih događaja još od Velikog praska.

Istraživači su objavili svoje pronalaske u poslednjem broju lista "Nature astronomy". "Bog haosa" je jedan od dva dela sazvežđa.

Sastoji se od dve vrele zvezde koje orbitiraju jedna oko druge svakih sto godina. Naučnici kažu da je jedna od zvezda u savršenom stanju da stvori raspršenje gama-zraka koje bi moglo ogoliti Zemljin ozon od atmosfere, te bi tako drastično izložile površinu planete sunčanim UV zracima.

 

Zemlja iz svemira
Foto: Profimedia

Na sreću, zvezda izgleda nije uperena ka Zemlji, ali istraživači su mišljenja da ne mora tako ostati.

- Sistem može dovoljno usporiti tako da eksplodira kao normalna supernova pre nego da bude eksplozija gama-zraka. Ipak, u međuvremenu daje astronomima velike mogućnosti da otkriju neverovatne mogućnosti koje dosad nisu bile viđene u našoj galaksiji - rekao je vođa istraživačke ekipe profesor Piter Tuthil, uz savet da je to pravi način za sagledavanje ove situacije.

OVAKO DANAS IZGLEDA MIŠA: Dečak iz Žikine dinastije, ali nije Nikola Kojo (FOTO+VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Bizidarkovuc's picture

Bizidarkovuc

Tacno. I ja baš danas gledam ultramegateleskopom i vidim da na samo 40000000000000000000km (što je mnogo blize nego što kazu) vanzemaljci zapalili vatru i igraju oko svoje statue dima. Moramo upozoriti svijet i ti brzo, jer će ta silna prašina stići do nas za samo 100 milijardi godina pa će biti onda gde nam je bila mladost da to sprečimo.veliki pozzzz

7 | 7

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd