Skip to main content
Snežana i sedam patuljaka

TUŽNA BAJKA: Znate li da je "Snežana i 7 patuljaka" ZAPRAVO priča o TRAGIČNOJ sudbini?

Foto: Yotube printscreen/Crtani Filmovi
Iza sedam mora, iza sedam gora...

Kao što je obično i slučaj, moguća istina iza ovih priča (bajki) može da bude čudnija od fikcija i mašte.

Premda su jednu od najpoznatijih bajki ikada "Snežanu i sedam patuljaka" braća Grim napisali u 19. veku, žene koje su mogle da im posluže kao inspiracija živele su vekovima ranije.

Verzija 1: Kontesa Margaret fon Valdek

U pitanju je kontesa Margaret fon Valdek, rođena 1533. godine.

Sa 16 godina upoznala je i zaljubila se u španskog princa Filipa Drugog. Njena zla maćeha, Katarina od Hecfilda, nije odobravala vezu. Čak je i španski kralj digao glas protiv.

Kada je Fon Valdekova preminula u 21. godini, mnogi su smatrali da je bila otrovana po naredbi kralja. Jedna od glavnih razlika u odnosu na priču o Snežani jeste ta što maćeha nikako nije mogla da je ubije pošto je Katarina umrla pre njene smrti.

Što se tiče dela o sedam patuljaka, Valdekova je odrasla u oblasti Vildungen u Nemačkoj. Tamo su njena braća posedovala rudnik bakra u kojem su radila deca koja su zbog neuhranjenosti ostala niskog rasta.

UNIŠTENO DETINJSTVO: Ovo je crtać u kojem Paja Patak ima EREKCIJU! (VIDEO)

Verzija 2: Marija Sofija Margareta Katarina fon Ertal

Još jedna moguća inspiracija za poznato delo braće Grim je Margareta Katarina, ćerka princa Filipa Krištofa fon Ertala. Rođena je 1729. godine u mestu Lor u Nemačkoj. Njena maćeha bila je Klaudija Elizabeta Marija fon Feningen, nadmena žena koja je u svakom smislu favorizovala svoju decu u odnosu na onu ''dobijenu'' brakom.

Zamak u kojem je Ertalova odrasla sada je pretvoren u muzej i ima čuveno ogledalo koje je važan deo priče o Snežani. Na ogledalu su natpisi ''samoljublje'' i ''Ona je lepa kao svetlost'', što je verovatno poslužilo kao inspiracija za narcisoidnu osvetu zle kraljice.

Ogledalo je napravio čuveni staklorezac koji je mogao da bude inspiracija za stakleni kovčeg u kojem je Snežana bila zarobljena pošto je zagrizla otrovnu jabuku.

I u ovoj priči kao inspiracija za patuljke poslužili su radnici u rudniku koji su bili nižeg rasta.

DIZNI JE ČUVAO TAJNU DECENIJAMA: Kako je moguće da OVO nismo primetili? (VIDEO)

Oni su ceo dan GOLI, a oblače se SAMO kad idu na plažu! (FOTO)

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd