fbpx
Skip to main content
Ben Aflek

BEN AFLEK, AGENT CIA! Dokumenti otkrivaju bliske veze Holivuda i obaveštajnih službi, procurili mejlovi!

Foto: Youtube Printscreen/FRESH
Propaganda u službi države.

Špijunska drama "Argo", zasnovana na istinitoj operaciji CIA u Iranu tokom revolucije 1979. godine, nije samo pokazala da se glumac Ben Aflek dobro pokazao i kao reditelj, već i koliko je blizak sa američkom obaveštajnom službom.

"NE PUŠTAJTE JE IZ DVORIŠTA, OPASNA JE!" Karleuša sa školjkama na grudima, a niže - AUH, useklo se!

"NE PUŠTAJTE JE IZ DVORIŠTA, OPASNA JE!" Karleuša sa školjkama na grudima, a niže - AUH, useklo se!

Krajem 2012. Aflek je bio na promotivnoj turneji govoreći o "Argu", a to je nametnulo i mnoga pitanja o povezanosti Holivuda i CIA.

"Verovatno je Holivud pun agenata CIA, ali to još ne znamo", rekao je u jednom intervjuu, a na pitanje da li sam radi za tu agenciju, odgovorio je: "Da, i sad ste me raskrinkali".

CIA
CIA
Foto: Profimedia/ilustracija

Iako je ovaj poslednji komentar izrečen kao šala, britanski novinar Tom Seker ponudio je opširnu analizu koja pokazuje da glumac zaista jeste bliski saradnik CIA.

SPOMENUO OTMICU: OGLASIO SE Dušan nakon što je Tanja DOVELA SINOVE U BEOGRAD - Otkrio da li su u kontaktu

SPOMENUO OTMICU: OGLASIO SE Dušan nakon što je Tanja DOVELA SINOVE U BEOGRAD - Otkrio da li su u kontaktu

"Argo" nije bio njegov prvi projekat povezan sa CIA jer je već glumio Džeka Rajana u filmu "Svi naši strahovi".

Kako stoji u samim zabeleškama produkcije, Aflek je nekoliko puta posetio sedište CIA u Lengliju, u Virdžiniji.

 

"Mislim da je Benu koristilo da oseti atmosferu tog mesta. Velika je važnost tog mesta i mislim da je Ben pokupio sve najbolje od toga", rekao je Čejs Brendon, nekadašnja veza Holivuda i agencije, koji je i ugovorio tu posetu.

Takođe, sećamo se i da je Aflekova bivša žena, Dženifer Garner, glumila u seriji "Alijas", koja se bavila sličnim špijunskim temama, a pojavila se i u reklami za regrutovanje u redove CIA. Nju je upravo Brendon "vrbovao" da igra u pomenutoj seriji.

Ben Aflek
Ben Aflek
Foto: Profimedia

CIA je nedavno objavila dokument od najmanje 200 stranica koji pokazuju bliske veze agencije i ljudi koji su radili na "Argu".

Kako navodi Seker, ideja je bila da se osoblje ambasade "maskira" u filmsku ekipu, a film je govorio o izbavljanju nekoliko radnika američke ambasade iz Irana tokom revolucije.

Aflek je igrao Tonija Mendeza, bivšeg operativca CIA, a pre samog snimanja sreli su se nekoliko puta u prostorijama ove obaveštajne službe.

Glumac je sa tamošnjim visokim zvaničnicima razgovarao o filmu, a mejlovi su pokazali da se služba nadala da će razviti "bliski odnos sa filmadžijama koji rade na tom projektu".

Nakon brojnih susreta i tura, glumac je dobio dozvolu za snimanje u Lengliju.

"Ovo je sjajno! Mnogo vam hvala! Uzbuđen sam! Molim da mi kažete šta sve mogu da učinim. Učinićemo agenciju ponosnom, obećavam!", napisao je tada u mejlu Aflek kada je saznao da je dobio zeleno svetlo za snimanje.

CIA
Foto: Profimedia

Brajan Krenston, koji je takođe igrao u filmu, prisetio se atmosfere: "Najviše bezbednosne mere, i kad kažem najviše, stvarno na to mislim". Jednom su mu prišla dva agenta i kada ih je pitao je li sve u redu, rekli su mu: "Jedan od ova dva gospodina u džepu ima Samsungov telefon". Krenston je bio zapanjen da su znali i tačnu marku telefona, a dodao je i da su, dok su snimali, svuda oko njih bili agenti koji su skenirali i obezbeđivali hodnike.

Naravno, to nije jedini primer bliske saradnje američkih obaveštajnih službi i Holivuda, a zahvaljujući tome, i "Argo" je imao veliki uspeh, ne samo na blagajnama, već je osvojio i nekoliko Oskara.

"To što smo Afleku dali dozvolu da snima ovde je bila najbolja ideja koju smo ikada imali", navela je CIA na Tviteru 2014. godine.

U međuvremenu, oko 34 odsto ispitanika jedne studije reklo je da je film doprineo da steknu pozitivno mišljenje o CIA, zaključuje novinar Seker.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd