fbpx
Skip to main content
pranje zuba

Da li četkicu pokvasiti pre pranja zuba ili ne? Ovo je odgovor stomatologa

Foto: Profimedia
Večita dilema.

Šta je pravilnije, pokvasiti četkicu za zube ili ne pre stavljanja paste? Jednu korisnicu Tvitera je zanimao odgovor na ovo čuveno pitanje, pa je svoje pratioce pitala šta oni misle na tu temu.

Zubari ih ne preporučuju: Ako želite kvalitetne zube izbegavajte ove tri namirnice

Za samo nekoliko minuta, mnogi su se uključili u raspravu ističući da vole da peru zube potpuno suvom četkicom, dok su neki od njih rekli da im je nazamislivo da je ne pokvase. 

Iako bi neko rekao da je to stvar ličnog izbora, stomatolog Mitali Hariavala je dala svoje stručno mišljenje na ovu temu. 

Devojka ujutru
Foto: Profimedia

"Prvo bi trebalo da isperete četkicu vodom kako biste očistili i "omekšali" četkicu jer bi u suprotnom mogle da budu previše čvrste i oštete zube i desni. Pritom, vlaga pomaže pasti da se bolje zalepi za četkicu i ne otpadne prilikom pranja zuba", otkriva Mitali i dodaje: 

Rešite se kamenca: Napravite sami pastu za zube od samo 4 sastojka

"Kada na mokru četkicu nanesete pastu za zube u veličini graška, još jednom je brzo ovlažite. Ovo drugo "pranje" će aktivirati pastu za zube tako što će povećati njenu rastvorljivost i učiniće da bolje prione na četicu kako ne bi otpala kada je prinesete ustima. Direktno mešanje vode i paste se ne preporučuje jer može da umanji njen učinak."

 

Pročitajte i:

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd