Skip to main content
Česnica

Da li ste znali da su nekada MUŠKARCI pravili česnicu, a umesto parice OBAVEZNO se stavljalo OVO?

Foto: Youtube printscreen/ Minjina Kuhinjica
Domaćin, orač, koji je pripremao česnicu stavljao je rukavicu na desnu ruku, kojom priprema hleb, i ogrtao se ponjavom ili životinjskom kožom kako bi godina bila rodna.

U ne tako davna vremena, kad je većina srpskog stanovništva živela na selu, česnicu su mesili muškarci, ratari.

OTKRIĆE VEKA? Evo zašto NIKAD ne treba ostavljati automobil ispod drveta kojeg sečeš! (VIDEO)

- Domaćin, orač, koji je pripremao česnicu stavljao je rukavicu na desnu ruku, kojom priprema hleb, i ogrtao se ponjavom ili životinjskom kožom kako bi godina bila rodna. Veruje se da je tako uzimao lik praroditelja, a da je sam proces simbol neprekinute tradicije prinošenja hlebne žrtve u krugu porodice - priča Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti.

Česnica
Foto: Youtube printscreen/ Minjina Kuhinjica

U nekim krajevima česnicu je mogla da mesi samo žena koja je rodila muško dete, dok se u drugim vodilo računa da to čini mlad, zdrav i vredan čovek.

OD SVITANJA DO SUMRAKA: Za 30 sekundi, napadala je REKORDNA količina snega! Dobro, ne baš... (VIDEO)

- Česnica se nikad ne seče, lomi se. Nekada su je lomili samo muškarci, a najstariji među njima odlučivao je koje parče ide kome od ukućana. Tada je česnica, u koju se danas obično stavlja samo novčić, pravljena s mnogo takozvanih belega, poput zrna pasulja, kukuruza, drena, a koji su simbolizovali dobro zdravlje i bogate useve - kaže Tamara Ognjević.

Badnjak
Badnjak
Tanjug/​Dušan Aničić

Dok se mi smrzavamo, neko se zabavlja - tako što ste spušta kajakom niz LITICU! (VIDEO)

Nekad jednostavan beskvasni kolač od belog brašna, šaran leskovim grančicama, u gradskoj sredini postao je raskošan obredni kolač, često sličan slavskom, premazan jajetom, ukrašen detaljima od testa i pečatima s hrišćanskim simbolima ili oblikovan kao buket ruža od kvasnog testa.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd