fbpx
Skip to main content
Poligraf

Glatko je prošao je poligraf i pušten je na slobodu - onda je ubio 39 ljudi!

Foto: Profimedia
Opasna mašina.

Glumac Branislav Lečić juče je davao izjavu povodom optužbi njegove koleginice Danijele Štajnfeld da ju je silovao, a posle saslušanja se pohvalio da je prošao poligraf, popularno nazvan "detektor laži". 

Voditelj je usred emisije saznao da mu je TORNADO srušio kuću: "Čekajte, pišem poruku svojoj ženi" (VIDEO)

Voditelj je usred emisije saznao da mu je TORNADO srušio kuću: "Čekajte, pišem poruku svojoj ženi" (VIDEO)

Lečić se sve vreme, otkada je Štajnfeldova izašla u medije sa optužbama za silovanje koje se navodno dogodilo 2012. godine, insistirao da želi ide na poligraf. Ne ulazeći u to da li je Lečić nevin ili kriv (o tome će odlučivati sud, koji još nije ni procenio da li ima dovoljno dokaza za pokretanje postupka), činjenica je da poligraf kao dokaz ne služi gotovo ničemu, jer je suviše nepouzdan. 

Na primerima koje ćemo predočiti, bez namere da ih poredimo sa Lečićevim slučajem, jasno je da može da bude i veoma opasan. U pitanju su opasni ljudi, koje su glatko uspeli da prođu poligraf, neki čak i više puta. 

1) Čarls Edmund Kalen - Priznao je, na kraju, ubistvo 40 ljudi, dok je radio kao bolničar u jednoj bolnici u Nju Džersiju, SAD. Posle prvog ubistva, policija ga je stavila na poligraf, koji je glatko prošao, pa je pušten na slobodu. Posle toga je ubio još 39 ljudi, čija ubistva je potvrdio, a procenjuje se da je broj žrtava, kojima je najčešće uz pomoć jakih lekova izazivao srčani udar, stigao do 400. 

2) Aldrič Ejms - Ruski špijun koji je radio u CIA, odgovoran za smrt preko 100 američkih obaveštajaca. Kada su procenili da je on "krtica" u redovima obaveštajne službe, stavili su ga na poligraf, koji je prošao. Kasnije su ga uhapsili uz pomoć prisluškivanih razgovora, a osuđen je 1994. godine na doživotnu robiju. 

Aldrič Ejms
Aldrič Ejms
Foto: Youtube printscreen/ABC News

Ejms je u zatvoru otkrio kako je prošao poligraf. "Nema tu posebne magije", rеkaо је, "Samouverenost je ključna. Samouveronost, i prisan odnos sa istražiteljem." 

3) Ričard Krafts - Ubio se svoju suprugu Hele motornom testerom, a zatim je zamrzao, raskomadao i bacio u mašinu za sečenje drva. Policija je našla testeru bačenu u obližnje jezero, kao i delove tela njegove supruge. Na kreditnoj kartici je ostalo zabeleženo da je kupio novi zamrzivač neposredno pre ubistva, kao i motornu testeru. 

Krafts je tri puta uspeo da prođe poligrafsko testiranje, ali je zbog neoborivih i očiglednih dokaza osuđen na 50 godina zatvora, 1987. godine. Državni tužilac koji je radio slučaj rekao je za Njujork tajms da je Krafts bio jedan od najhladnokrvnijih ljudi koje je video u životu. 

4) Ted Bandi - Jedan od najozloglašenijih serijskih ubica svih vremena, priznao je da je ubio 30 devojaka i žena širom SAD-a tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Pre toga, uspeo je da prođe poligraf, a njegov advokat je rekao da, ako je Bandi mogao da prevari poligraf, od tada više ne veruje u tu vrstu ispitivanja. 

Ted Bandi
Ted Bandi
Foto: Youtube printscreen/Inside Edition

5) Mark Kristi - Možda najgori slučaj kada je poligraf pogrešio, poslao je nevinog čoveka u zatvor, a ubicu na slobodu. Godine 1988, istraga Viole Menvil dovela je do dvojice osumnjičenih, a krivicu je priznao Frenk Sterling, koji je zatim i osuđen. Sterling je sve vreme tvrdio da je bio mučen tokom ispitivanja i da je zato priznao, i da nema nikakve veze sa ubistvom Menvilove. 

Za to vreme, drugi osumnjičeni, Mark Kristi, je prošao poligraf. Četiri godine kasnije, Kristi je oteo i ubio Kali En Polton, četvorogodišnju devojčicu. 

Frenk Sterling
Frenk Sterling
Foto: Youtube printscreen/ TyneRoseMedia

Da je poligraf dao ispravne rezultate, Kali ne bi bila ubijena, a nesrećni Sterling ne bi proveo čitave 22 godine u zatvoru, za zločin koji nije počinio. Posle više od dve decenije je pušten na slobodu i proglašen nevinim. 

 

Pročitajte i:

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd