Skip to main content
 • Read more Fudbaleri Crvene zvezde Fudbal

  PROMENA STRATEGIJE: Zvezda spremila iznenađenje za prelazni rok!

 • Read more sneg Društvo

  Drvo vam je palo na auto zbog snega? Evo KOME da se obratite i KAKO da naplatite štetu

 • Read more Pakao na Zemlji Svet

  PRVI SUSRET SA SUNCEM Konačno napravljena fotografija koja ODUZIMA DAH, naučnici NA OVO čekali 60 godina (FOTO)

 • Read more Dušica Jakovljević Zadruga

  (FOTO) Voditeljka Zadruge u LJUBAVI sa bivšim fudbalerom ZVEZDE! Isplivala fotka - SIJAJU OD SREĆE!

 • Read more Mrtvi Uvrnuto

  MORBIDNI SRPSKI OBIČAJ! Znate li zašto rodbina UBADA IGLOM preminulog u PETU? Sledićete se...

 • Read more Evelin Berezin Vesti

  Preminula je Evelin Berezin! SVAKO KO DANAS KORISTI KOMPJUTER MORA DA ZNA ZA NJU!

 • Read more Marija Kulić Zadruga

  UBISTVO U RIJALITIJU?! Gospode! Marija Kulić se vraća u Zadrugu, a zbog NJEGA se plaši KRVOPROLIĆA!

Jelena Gavrilović

GOLA PROTERANA IZ SRBIJE: Evdokija Anđel - prelepa, neverna, grešna i šugava...

Foto: Instagram printscreen/jelenagavrilovicofficial •
Priča o prvoj ženi Stefana Prvovenčanog.

Serija "Nemanjići - Rađanje kraljevine", između ostalog, vraća sećanje na Evdokiju Anđel, prvu suprugu Stefana Nemanjića, kasnije Prvovenčanog, srednjeg sina velikog župana Stefana Nemanje. A možda će i pokušati da ispravi nepravdu koju joj je istorija nanela, zapamtivši je kao "grešnu" ili "šugavu" princezu, proteranu iz Srbije.

Poznato je da su se u to vreme brakovi vladara sklapali u skladu s političkim ciljevima zemlje. Tako je i brak mladog Stefana sa princezom Evdokijom trebalo da učvrsti poziciju države, a ona je došla upravo iz moćne Vizantije - bila je bratanica aktuelnog cara Isaka Drugog Anđela i ćerka potonjeg cara Aleksija Trećeg.

POLITIČKI TESTAMENT NEMANJIĆA ZA KOJI NISU ZNALI! Evo šta su u amanet ostavili Srbiji (VIDEO)

Odnos Evdokije i Stefana u početku bio je miran i idiličan, uprkos tome što je vizantijskoj princezi trebalo malo vremena da se navikne na znatno skromnije uslove života. Evdokija je bila povučena i neprimetna žena koja nije pokušavala da se meša u poslove države i mudro je stajala po strani, koncentrišući se na vaspitavanje njihove dece, sinova Radoslava, Predislava i Vladislava, i ćerke Komnine.

BIJE BOJ SRCE U JUNAKA, ALI BIJE I SVETLO ORUŽJE: Evo na šta je ličila srpska vojska u Srednjem veku (FOTO/VIDEO)

Međutim, kada je njen suprug stupio na čelo zemlje - ona je rešila da ne odustane od svog prava da učestvuje u vladanju. Zabeleženo je da su Srbi morali da pristanu da Evdokija bude učesnica najviše vlasti u Raškoj kao što su bile avguste u Vizantiji.

U godinama koje će doći njihov brak je bio sve klimaviji i turbulentniji - navodno je Evdokija privlačila mušku pažnju više nego što se to Stefanu dopadalo, a i on sam uživao je prekomerno u društvu drugih žena i bio sklon neverstvu. I u jednom momentu je pukao.

SVE ZBOG VLASTI: Samo dva Nemanjića nisu ratovala sa braćom, očevima, rodbinom

Pojedini izvori ukazuju da je Stefan Evdokiju uhvatio u neverstvu, pa naredio da joj se skinu haljine, i maltene golu je oterao iz Srbije. Drugi navode da ju je oterao jer je obolela od šuge, pa se bojao da se i sam ne zarazi. Epilog je svakako isti - bila je Evdokija prva žena Nemanjića koja je proterana iz Srbije, i njihov brak dug deset godina razrešila je carigradska crkva, a zanimljivo je da ohridski arhiepiskop Homatijan zabeležio da je Stefan danima duboko patio zbog sramote koju mu je Evdokija nanela.

Međutim, svakom je jasno da, kao i razlog za sklapanje ovog braka, i razlog za razvod treba tražiti u političkim okolnostima. U to doba Stefan je na kratko bio zbačen sa vlasti od strane brata Vukana koji se oslanjao na Mađare i katoličke krugove, pa je želeo da se i sam okrene zapadu. Evdokija mu više nije bila potrebna, jer su ugled i moć Vizantije naglo opadali i princeza s Bosfora bila je samo smetnja za nove odnose sa Latinima.

Sveti Sava - najvrednija kreacija Stefana Nemanje

Evdokija se vratila u Carigrad gde je njen otac u to vreme bio car. Udala za Aleksija V Duku Murzulufa, svog rođaka i bivšeg cara koji se oštro sukobio sa njenim ocem, po čijem je naređenju i oslepljen. Posle manje od godinu dana, njenog muža ubili su Latini, a ona se udala i treći put - za Lava Zgura, gospodara Nauplije, Argosa i Korinta. Zgur je izvršio samoubistvo nakon što su ga Latini opseli u korintskoj tvrđavi, a Evdokija je nakon toga otišla u Malu Aziju svojoj sestri Ani... Preminula je oko 1211. godine.

Evdokiju u seriji "Nemanjići" igra Jelena Gavrilović, a sudeći po fotkama koje su se pojavljivale - sigurno je uspela da odgovori na mit o vizantijskoj princezi neverovatne lepote. Videćemo da li će s istim uspehom izneti i njenu stranu priče.

Oglasila se Sloboda Mićalović - "Nemanjići" su veoma ozbiljna serija!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Mist
-4 Beograd