Skip to main content
Gutač noževa

POČINJU SA PRSTOM, PA KAŠIKOM, IGLOM, pa sve do SEČIVA - Ovo su TAJNE gutača NOŽEVA! Godinama TRENIRAJU

Foto: Youtube Printscreen/ FactoFusion
Svakodnevnim vežbanjem u periodu nekoliko meseci do nekoliko godina, gutači izgube refleks povraćanja tako što postepeno povećavaju veličinu objekta kojeg guraju niz grlo...

Gutanje noževa je riskantan posao. Novo istraživanje pokazuje tačno koliko je riskantno prikupljanjem izjava osoba koje guraju noževe niz svoja grla i prežive.

Istraživači su poslali posebnu anketu gutačima noževa širom sveta sa pitanjima o tome kako su naučili svoj zanat i da li su patili od bilo kakvih medicinskih problema uzrokovanih prirodom njihovog posla.

(VIDEO) ŠTA SE OVO DESILO? Posle saobraćajke se sukobili, a onda uradili nešto neverovatno

(VIDEO) ŠTA SE OVO DESILO? Posle saobraćajke se sukobili, a onda uradili nešto neverovatno

DA LI VIŠE VOLITE RUKOPIS ILI KUCKANJE NA TASTATURI? U zavisnosti od toga u mozgu se dešava nešto neverovatno

DA LI VIŠE VOLITE RUKOPIS ILI KUCKANJE NA TASTATURI? U zavisnosti od toga u mozgu se dešava nešto neverovatno

Od 110 gutača kojima je anketa poslana, odgovorilo je njih 46 koji su pristali da njihovi rezultati budu objavljeni. Anketirani gutači su u poslednja tri meseca ukupno progutali 2.000 noževa, pri čemu je:

1. Njih 25 odjednom progutalo više od jednog noža,

2. Njih pet progutalo 10 noževa odjednom,

3. Jedan progutao 16 noževa odjednom.

Zajednički medicinski problem za sve gutače noževa je upaljeno grlo, koje se obično javlja kod gutača koji tek uče za svoj poziv. Neki su imali problema sa bolovima u donjem delu grudi, koji su obično trajali po nekoliko dana. Šesnaest njih je izjavilo da su imali unutrašnja krvarenja, a jednome gutaču je nož čak "okrznuo" srce.

Gutač noževa
Gutač noževa
Foto: Youtube Printscreen/ FactoFusion

Tri gutača noževa su imali operacije vrata: jedan gutač je razderao grlo pokušavajući da proguta zakrivljenu sablju; drugi je opet razderao jednjak, jer mu je prilikom performansa koncentraciju poremetio majmun koji mu je sedeo na ramenu; trbušna plesačica i gutačica noževa je doživela ozbiljne povrede kada je osoba iz publike gurnula novčanice dolara u njen pupak dok je ona u jednjaku imala tri mača koji su formirali "makaze" i naneli joj teške unutrašnje rane.

Istraživanje, koje su sproveli Brian Witcombe, britanski radiolog iz bolnice Gloucestershire Royal NHS i Dan Meyer, izvršni direktor Internacionalne asocijacije gutača noževa, je objavljeno 23. decembra 2006. godine u magazinu British Medical Journal, ali je prošlo poprilično neopaženo sve do objave istraživanja na web-siteu Boing Boing ove sedmice.

Gutač noževa
Gutač noževa
Foto: Youtube Printscreen/ FactoFusion

U istraživanju se navodi i kako gutači uče za svoj poziv. Obično svakodnevnim vežbanjem u periodu nekoliko meseci do nekoliko godina, gutači izgube refleks povraćanja tako što postepeno povećavaju veličinu objekta kojeg guraju niz grlo, počinjući sa prstom, zatim kašikom, četkom za bojenje, iglom za pletenje, da bi na kraju došli do vešalice od savijene žice.

Izvođači moraju naučiti kako poravnati nož sa gornjim dijelom grla, te opustiti mišiće grla i jednjaka, koji obično nisu pod voljnom kontrolom. Trik kojeg gutači često koriste jeste da oštricu noža oblože nekim lubrikantom.

Istraživači su zaključili da "iako je rizik dobijanja po život opasnih povreda nizak kod iskusnih gutača koji su opušteni i koncentrisani na gutanje jednog noža, rizik od takve povrede tokom čitave karijere je poprilično visok".

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
22 Beograd