fbpx
Skip to main content
Egipat

HOĆEMO LI UOPŠTE MOĆI NA LETOVANJE OVE GODINE? Pitanje koje muči mnoge - evo šta kažu stučnjaci!

Foto: Profimedia/ilustracija
Korona virus pokvario je mnoge planove!

Prolećni odmori su otkazani, a hoće li biti sigurno putovati u junu ili julu? Da li je sada pravo vreme da počnete da planirate svoje letnje putovanje? Zbog pandemije koja je pogodila colu planetu, niko ne može s potpunom sigurnošću da odgovori na ovo pitanje.

Međunarodne granice se zatvaraju, aviokompanije prizemljile su hiljade letova, a zdravstveni službenici mole ljude širom sveta da ostanu kod kuće kako bi usporili širenje korona virusa. Putovanje u bilo kojem pravcu, osim u lokalnu trgovinu, može da ima ozbiljne posledice.

Kanađanka Tereza Bener trebalo je da sa porodicom sredinom maja otputuje u Evropu. Za CNN je istakla da je to putovanje planirala bar 50 sati. Do pre nedelju dana mislila je da je sve u redu i da će otputovati. Onda se dogodio masovni karantin. U poslednjih nekoliko dana situacija se opet malo stabilizovala i Tereza opet misli da će možda moći da otputuje.

Brač
Brač
Foto: Profimedia

Da je to potpuno konfuzna situacija mogu da vam kažu i Olimpijci. Nedeljama su ih držali u neizvesnosti, a tek su pre nekoliko dana objavili da se igre odlažu za 2021. godinu.

Najsrećnije mjesto na planeti, Diznilend, zatvorio je sve svoje parkove, za početak do kraja marta. Organizacija je automatski otkazala i refundirala sve rezervacije do tada. Što se tiče aprila i svih meseci posle toga, na Diznijevoj stranici stoji da su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim stručnjacima i da će pravovremeno donositi sve buduće odluke.

Iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na stranici ima kartu koja pokazuje nivo rizika za putovanje u određenu državu, ne postoji tačna informacija kada će putovanje postati sigurno.

TRESE SE ZEMLJA! Nismo jedini - ovako aplaudiraju u Americi borcima protiv koronavirusa! (VIDEO)

TRESE SE ZEMLJA! Nismo jedini - ovako aplaudiraju u Americi borcima protiv koronavirusa! (VIDEO)

UPRKOS PANDEMIJI, odlučili su da naprave venčanje - i doživeli najlepšu SVADBU u životu! (VIDEO)

UPRKOS PANDEMIJI, odlučili su da naprave venčanje - i doživeli najlepšu SVADBU u životu! (VIDEO)

SEBIČNOST, NAJTEŽA BOLEST: Ova fotografija pokazuje koliko je ZLO nepotrebno gomilanje hrane! (FOTO)

SEBIČNOST, NAJTEŽA BOLEST: Ova fotografija pokazuje koliko je ZLO nepotrebno gomilanje hrane! (FOTO)

- Države mogu da budu u različitim fazama pandemije, kao što i određeni delovi iste zemlje mogu da budu u različitoj fazi pandemije - ističe CDC.

Kako se granice između Kanade i SAD-a zatvaraju za sav nepotreban promet, premijer Kanade Džastin Trudo rekao je da će se restrikcije putovanja i druge mere koje treba da uspore pandemiju nastaviti nekoliko nedelja i meseci.

Trudo i njegova porodica nalaze se u samoizolaciji jer je test pokazao da je njegova žena pozitivna na COVID-19. Mnogi javni zdravstveni istraživači sugerišu da će restrikcije putovanja trajati više od nekoliko meseci. Epidemiolog Maciej Boni slaže se s istraživačima i smatra da će restrikcije potrajati dvanaest meseci, ako ne i više. Putovanja će morati da se otkazuju. Društvene interakcije izgledaće drugačije.

Svako ko dođe u kontakt sa njima ima NAJVEĆE ŠANSE da se zarazi: Ko su "SUPER-KLICONOŠE" i da li su glavni "krivci" za pandemiju? (VIDEO)

- Odluka možete li sigurno da napustite kuću, a kamoli zemlju, doći će kada uspemo da stanemo na put prenošenju COVID-19. U procesu samostalnog kreiranja matematičkih modela, kojima pokušavamo donosiocima zakona, vlastima i zdravstvenim radnicima da predstavimo šta se točno događa - istakla je Boni.

Što manje budemo posećivali plažu i više budemo pratili savete da redovno peremo ruke, kašljemo i kijamo u lakat te praktikujemo društveno distanciranje, matematički modeli biće bolje definisani.

Sada je najvažnije da pratimo pravila i da se izolujemo. Planiranje putovanja koje ćete možda morati da otkažete i ne igra neku ulogu. Istražujte mesta, imate vremena da donesete pravu odluku i isplanirate put za vreme kada putovanje bude potpuno moguće.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
18 Beograd