fbpx
Skip to main content
Naslov iz starih novina

KO SE NE VAKCINIŠE... Ovako su za odbijanje cepiva BRUTALNO kažnjavani građani Srbije 1914. godine! (FOTO)

Foto: Twitter printscreen/BaburaVelika
Preoštro?

Vakcinacija u Srbiji tema je broj jedan otkad je počela i tako će biti još dugo. Očekivano, mnogi su skeptični po pitanju vakcine, a država je ovih dana odlučila da se obračuna sa "antivakserima", to jest ljudima koji šire često i opasne teorije zavere po pitanju imunizacije. 

Zvali su je "TIFUSNA MERI" - zarazila je silne bogataše, pa je stavljena u doživotni KARANTIN! (VIDEO)

Zvali su je "TIFUSNA MERI" - zarazila je silne bogataše, pa je stavljena u doživotni KARANTIN! (VIDEO)

Reklo bi se da se u našoj zemlji ništa ili malo toga menja, bar kad je ovaj problem u pitanju. Jedna vest iz 1914. godine, govori dosta o tome, iako je Srbija, kao uostalom i ceo svet, bio daleko od Interneta, najlakše načina za širenje suludih teorija. 

Vakcina protiv gripa
Foto: Profimedia/ilustracija

Vest iz Ćuprije od 11. oktobra 1914. godine ima naslov "Ko se ne vakciniše, ne dobija hleb". 

- Obavezno vakcinisanje građanstva oba pola, od pet do 45 godina starosti, obavljeno je u Ćupriji, zbog pojave tifusa. Opština je putem proglasa upozorila građanstvo na potrebu vakcinisanja, pa je rešila da se nijednom domaćinstvu ne izdaje hleb, ako knjižica (dokaz o primljenoj vakcini) nije overena - piše u vesti. 

Naravno, razlika je u tome što je danas vakcinacija u Srbiji dobrovoljna. Niko neće ostati bez hleba ako se ne vakciniše, a baš zbog toga, antivakseri bi mogli da bar da "povuku ručnu" i prestanu da plaše narod neproverenim i najčešće lažnim informacijama. Po principu, "ako nećeš da pomogneš, nemoj ni da odmogneš."

 

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd