fbpx
Skip to main content
pranje ruku

VIŠE NEMA DILEME: Da li je bolje prati ruke VRUĆOM ili HLADNOM vodom? Odgovor će vas IZNENADITI!

Foto: Profimedia
Razbijanje mita.

Od malena su nas učili da ruke treba prati isključivo toplom vodom i da samo ona ubija sve bakterije. Međutim, da li je zaista tako?

Grupa američkih naučnika odlučila je da sprovede istraživanje kako bi konačno razotkrila ovaj mit.

NA PRODAJU! Ovo je Putinov sat vredan MILION dolara! (FOTO)

U studiji je učestvovalo 20 ljudi i svako od njih je morao 20 puta oprati ruke ruke prvo hladnom, zatim vodom zagrejanom na 26 stepeni i na kraju vrućom, kako bi se utvrdilo da li je popularni mit temeljen na pretpostavci ili istini. Eksperimentisali su i sa različitim količinama sapuna, a pre samog testiranja ispitanicima su ruke im bile prekrivene bezopasnim bakterijama. 

Rezultati su pokazali da nije bilo razlike između pranja hladnom i vrućom vodom, da su ruke bile podjednako čiste i sve bakterije uništene. Isti efekat pranja je bio i bez obzira na različite količine sapuna koji je korišćen.

pranje ruku sapunom i vodom
Foto: Profimedia

Iako je ovim istraživanjem mit praktično srušen, mora se priznati da se još uvek radi o malom broju ispitanika da bi rezultati eksperimenta bili prihvaćeni kao zvanična teorija. 

(18+ VIDEO) S*KSALA SA VOZAČEM USRED VOŽNJE! Ovo što je viđeno u Moskvi - nije NIKAD I NIGDE do sada!

Međutim, ono šta se sa sigurnošću može tvrditi je da je za najbolji rezultat ruke potrebno prati najmanje 20 sekundi i to redovno i detaljno. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd