fbpx
Skip to main content
Alija Sirotanović

LEGENDA! Ako znate ko je čiča sa fotografije, onda ste rođeni mnogo pre Interneta! (FOTO)

Foto: Twitter printscreen/@nkitevski
Ikona jednog vremena.

Bilo jednom jedna lepa i velika zemlja, i zvala se Jugoslavija... onda se raspala. 

TO DO SADA NIKO NIJE URADIO U DVORIŠTU! Bojana i Šijan usred noći pored bazena uradili OVO (FOTO)

TO DO SADA NIKO NIJE URADIO U DVORIŠTU! Bojana i Šijan usred noći pored bazena uradili OVO (FOTO)

Sad, bilo bi potrebno mnogo, mnogo prostora da se objasni zašto i kako se to desilo (tomovi su ispisani na tu temu), ali mi nećemo sada ulaziti u tu tematiku. Ovo je samo malo prisećanje na jednog čoveka koji je bio simbol znatno drugačijeg vremena. 

Na fotografiji je onomad čuveni Alija Sirotanović, rudar iz sela Trtorići, Bosna i Hercegovina. Rodio se 14. avgusta 1914, a preminuo je 16. maja 1990, nekako baš u vreme kada se pripremao raspad Jugoslavije. 

Alija se proslavio tako što je oborio svetski rekord u kopanju uglja, a dobio je i titulu - udarnik i junak socijalističkog rada. 

Sirotanović je, zajedno sa svojom brigadom rudara, uspeo da obori rekord Rusa Alekseja Stahanova, rudara koji je iskopao 102 tone uglja u toku sedmočasovnog radnog dana. Alija je iskopao 152 tone za osam sati, premašio normu za 215 odsto i postavio svetski rekord. 

Manje je poznato da je njegov rekord već sutradan. Rudar Nikola Škobić je prebacio Alijin rekord za 14 tona. 

Mnogi u velikoj Jugoslaviji su mislili  da je na novčanici od 10 dinara bio lik Alije Sirotanovića. U stvari, na njoj je bio nacrtan Arif Heralić, livac iz Zenice. 

Danas, Alija, Nikola i Arif bi verovatno bili smatrani za budale. A možda su bili i onomad. Ko zna? Alija je umro u siromaštvu, a možda je njegov najveći spomenik pesma "Srce, ruke i lopata" grupe "Zabranjeno pušenje". 

Na fotografiji možete videti poklon koji je Alija dobio od kolega - fiću.  

 

RAZBIJANJE ŠEST MITOVA O KORONI: Da li da vežbam sa maskom, mogu li preko cipela da prenesem virus i POMAŽE LI ALKOHOL PROTIV VIRUSA (VIDEO)

 

Pročitajte i:

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd