Skip to main content
 • Read more Vrućina, leto, toplo Info

  Tropski talas okovao Srbiju: Gori asfalt, evo kakav nas DRASTIČAN preokret očekuje sutra uveče!

 • Read more Laslo Đere Tenis

  ĐERE RUŠI GRANICE: Sprski teniser napravio najveći uspeh u karijeri! (FOTO)

 • Read more sahrana srpskih žetelaca Info

  RATNI ZLOČIN NE ZASTAREVA: Ovo je poruka onima koji su ubili 14 Srba

 • Read more Navijači FK Crvena zvezda Fudbal

  I KAD SE NE IGRA: Delije organizovale akciju posle koje će sve biti MNOGO DRUGAČIJE (VIDEO)

 • Read more Dalila i Dejan Parovi

  ŠTA TI JE INAT: Evo kako je Dalila ispala najveća faca i kralj, a mogla je da pobesni! (FOTO)

 • Read more Stefan Đurić Rasta VIP

  TRK U BEOGRAD! Ana Nikolić samo što se nije PORODILA, a muž Rasta je DALEKO - evo šta radi! (VIDEO)

ANICEEEEEE

LUDAČKI SVADBENI OBIČAJI: Naša braća to rade NA GROBLJU, neki piju iz WC ŠOLJE, a evo gde se cene DEBELE MLADE

Foto: Profimedia
Nigde nema "Danas, majko, ženiš svoga sina..."

Ljubav je univerzalna, ali način njenog krunisanja i te kako se razlikuje od kulture do kulture. Našoj kulturi dobro je poznat običaj dolaska po mladu, „prodaja“ mlade, zatim uloge devera i starog svata… No, malo su nam poznati običaji koji se već decenijama neguju u različitim delovima sveta, pa smo se odlučili podeliti ih s vama.

Dečko tražio da mu frizer uradi na glavi - LIK SAŠE POPOVIĆA! Uh... izgleda čudno (FOTO)

venčanje
Foto: Profimedia

Rusija

Ma koliko morbidno zvučalo, omiljeno odredište za venčanje u Moskvi je groblje. Naime, Grob neznanog junaka glavni je izbor mladih za njihov najsrećniji dan u životu. I dok se njihovi gosti vesele i plešu, mladenci u znak počasti neznanim ratnim junacima polažu cveće.

Fidži

Meštani ovog ostrva u Tihom okeanu neguju neobičnu tradiciju. Kad mladoženja napokon odluči zaprositi svoju odabranicu, dužan je budućem tastu doneti dar, i to ni manje ni više nego kitov zub. Ništa ne govori bolje o posvećenosti muškarca njihovoj kćeri od ronjenja u dubokim okeanskim vodama u potrazi za zubom najvećeg sisara na planeti.

TRAŽI JOJ 17 DOLARA NAZAD - PREKO SUDA! Ovaj brat je izveo devojku, a ona non-stop GLEDALA U TELEFON... pala tužba!

mlada baca bidermajer
Foto: Profimedia

Kirgistan

Stara kirgistanska legenda govori da suze na dan venčanja predviđaju srećan brak, a stres zbog otmice zasigurno tera suze na oči prestravljenih devojaka. Možda to objašnjava zašto neki roditelji otetih devojaka pristaju na brak, iako je ovako brutalan običaj ilegalan još od 1991. godine. Ako devojka nekako i uspe pobeći otmičarima, potrebno je puno odvažnosti i odlučnosti kako bi izdržale pritisak okoline.

Škotska

Buduća mlada prolazi kroz svojevrsnu obrednu inicijaciju, prekrivajući se različitim grozotama, kao što su pokvarena jaja, riba, smesa katrana i perja, ukiseljeno mleko i slično… A zatim tako umazana mora paradirati ulicama. Možete li sebe zamisliti kako u tom izdanju šetate ulicama!? Kao da ova šetnja srama nije dovoljna, mladu zavežu za drvo, nakon čega sledi celonoćno zabavljanje. Škoti veruju da, ako mlada izdrži sva ta poniženja, znaće se jednako hrabro nositi s budućim bračnim izazovima.

"SKOK ADRENALINA DRUGI DOK ME DIRA..." Bila je najveća Grandova nada, a danas... o, ne (FOTO)

Venčanje
Foto: Profimedia/ilustracija

Italija

Na mostu Ponte Milvio u Rimu zaljubljeni parovi imaju običaj vešati katance na ogradu mosta i baciti ključ u reku kao simbol njihove potpune predanosti i neraskidive ljubavi. Nažalost, ljubavnički privesci u poslednje vrijeme stvaraju velike probleme, ne samo estetske prirode, nego su i pretnja okolini.

Još jedan italijanski svadbeni običaj je da, kad dođe vrijeme da mladoženja napusti svoj dom i krene na venčanje, nikako se ne sme okrenuti i vratiti. Zbog toga je uz njega grupa prijatelja koji imaju zadatak sprečiti ga da se predomisli. Nakon venčane ceremonije, mladi par mora zgaziti vazu i razbiti je u što više delova jer se veruje da broj slomljenih delova označava broj godina koje će par provesti zajedno.

Borneo

Na tom se ostrvu neguje svadbeni običaj koji nije za one slabijeg želuca. Naime, nakon venčanja mladenci ne smeju danima napuštati spavaću sobu, čak ni da bi otišli u kupatilo. Ovaj neobičan običaj podrazumeva njihov konstantan nadzor i restriktivnu dijetu, jer se smatra da donosi sreću u budućem braku. Je li ovo zaista nužno za srećan brak!?

Kina

Narod Daur u Kini veruje da je dobro pre zakazivanja termina venčanja posavetovati se s drevnom proročanskom veštinom gledanja u pileću jetru. Mladi biraju pile, raspore ga i, ako je njegova jetra zdrava, smeju zakazati datum venčanja, a ako ne deluje zdravo, par mora nastaviti s potragom za „proročanskom pilećom jetricom“, koja će presuditi o prikladnom terminu svadbe.

S druge strane, mladenke naroda Tujia plaču i do mesec dana pre venčanja. Plaču dnevno otprilike sat vremena, u procesu im se pridružuju i njihove majke, a postupno i druge članice porodice. Uprkos suzama, običaj se smatra lepim jer taj kineski narod veruje da zvuk žena koje plaču podseća na pevanje.

Kad mladoženja uoči venčanje ode po mladu, dočekaju ga deveruše koje, ne samo da od njega zahtevaju novac, nego i to da sudeluje u nizu igrica i fizičkih zadataka. Na primer, mladoženja često mora pevati i na mnoge načine dokazivati svoju ljubav prema budućoj supruzi, a nakon toga gađa je lukom i strelama s tupim vrhom, lomeći nakon toga strele kako bi zauvek osigurao njihovu zaljubljenost.

Svadbene svečanosti divne su za porodice mladenaca da pokažu koliko su imućni, pa se često organiziraju bogati obedi na kojima se servira deset do dvanaest vrsta jela, uključujući supe od kitovih peraja. Nakon gozbe porodica i prijatelji prate mladence do spavaće sobe, uz graju, buku i šalu. Gosti pokušavaju ostati u sobi što duže, dok ih par ne izbaci van u želji za privatnošću.

"ZBOG ANICE I BOKALA VINA, ZAPALIĆU KRAJINU DO KNINA..." Sporni stihovi koštaće Tompsona nastupa u OVOJ zemlji

Mlada se duri
Foto: Profimedia

Kambodža

Pojedini afrički roditelji uistinu imaju revolucionaran pristup roditeljstvu. Svojim kćerima, naime, grade kolibe za udvaranje tako da mogu zabavljati svoje udvarače daleko od roditeljskih pogleda. Sličan običaj postoji i u Kambodži, gde se nevenčani tinejdžeri ohrabruju da u kolibama isprobaju različite partnere, kako socijalno tako i seksualno, a sve u nameri da pronađu pravu ljubav.

Japan

Mladenka je u Japanu odevena u beli kimono i obojana u belo od glave do pete, što simbolizuje njenu nevinost. Tokom ceremonije nosi veliku belu kapuljaču da sakrije „rogove ljubomore“ prema budućoj svekrvi, ali i da pokaže budućem suprugu odlučnost u nameri da postane nežna i poslušna. Kao simbol njihovog zajedništva, novopečeni par ispija sake, nakon čega postaju muž i žena. Tokom venčanja žena se i do nekoliko puta preoblači, najpre u crveni kimono, a za kraj večeri bira haljinu zapadnjačkog stila.

Grčka

Prvi ples mladenaca praćen je neobičnim gestom gostiju koji vešaju novčanice po odeći mladenaca, stvarajući tako papirnate trake koje vijugaju oko mladenaca dok plešu. Verovali ili ne, ovakav običaj velika je čast za goste.

"SVE SE TO DOGODILO NA PUTU ZA LUDILO": Jedna od najvećih zvezdi 90-ih je danas PILIĆAR... a tek IZGLED, uh (FOTO)

Nervozni mladoženja
Foto: Profimedia/ilustracija

Indija

Indijska kultura poznata je po brojnim ritualima i ceremonijama. Venčanju prethodi ceremonija veridbe, na kojima mladenci razmenjuju prstenje, a njihove porodice darove i slatkiše. Mehndi ceremonija održava se u mladenkinom domu pre venčanja, kad joj se kanom ukrašavaju dlanovi, ručni zglobovi, ruke, noge i stopala. Tokom varmala ceremonije mladenci stavljaju jedno drugome cvetne vence oko vrata, što simbolički prikazuje da mlada prihvata mladoženju kao supruga.

Ako ste devojka rođena u Indiji i imate tu ne(sreću) da ste se rodili u razdoblju kad su Mars i Saturn u sedmoj kući, smatrali bi vas ukletima. Veruje se da žene rođene u tom razdoblju donose ranu smrt muževima i zovu ih Mangliks. Jedini lek tom prokletstvu je da ženu Manglik udaju posebnom ceremonijom za stablo, a zatim se ono poseče kako bi se razbila kletva.

Mauritanija

U ovoj zemlji vlada jedno pravilo: što veće, to bolje. Što je žena punašnija, to je veće bogatstvo za porodicu. Roditelji stoga mlade petnaestogodišnjakinje šalju na farme, na kojima se debljaju pre venčanja kako bi bile što atraktivnije. Takav običaj javnost osuđuje zbog razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, koji su svakodnevnica u Mauritaniji.

Francuska

Nekad se u zemlji vina i sira negovao običaj da mladenci piju ostatke sa svadbe iz WC šolje. Danas taj svadbeni običaj podrazumeva malene porculanske replike WC šolja kojima mladenci nazdravljaju za dug i srećan brak.

Jamajka

Svadbena svečanost na Jamajci događaj je u kom sudeluje celo selo. Svi se okupljaju na ulicama da vide mladu i da je javno iskritikuju ako ne izgleda savršeno. Za svadbu se pripremi i po nekoliko torti, koje nose udate žene odevene u belo. Prijem je obično u mladoženjinom domu, u kolibi od kokosovih grana i cveća.

SEĆATE SE VODITELJA NOLETA SEKSOMANA? U poslednjih deset godina život mu se DRASTIČNO PROMENIO

mlada vuče mladoženju
Foto: Profimedia

Nemačka

Bračna tradicija u Nemačkoj praktično kreće od rođenja. Čim se devojčica rodi, porodica njoj u čast sadi nekoliko stabala. Kad se odredi datum njenog venčanja, stabla odlaze na prodaju s namerom da se novac od njihove prodaje stavi u miraz. Uoči venčanja prijatelji i rodbina izrađuju posebne novine, ispunjene fotografijama, člancima i pričama o vereničkom paru, koje će se na svadbi prodavati, a prihod od prodaje skuplja se za medeni mesec. Samo venčanje odvija se u tri faze: par najprije obavlja građansku ceremoniju u opštini. Sledeće večeri priređuje se zabava na kojoj prijatelji donose staro posuđe te ga razbijaju mladencima za sreću, a treći dan posvećen je verskoj ceremoniji. U toj ceremoniji devojčica korača ispred mladenaca, bacajući ispred njih latice cveća. Tako im želi srećan brak.

Češka i Slovačka

Pre venčanja mlada sadi stablo u vrtu i ukrašava ga obojenim trakama i ljuskama jaja. Tom se običaju poklanja velika pažnja jer se veruje da će mlada živeti onoliko dugo koliko i posađeno drvo. Pre nego što mladenci razmene zavete, neko od članova porodice u bračni krevet stavlja bebu da se blagoslovi njihova plodnost. Nakon venčanja, nevesta na dar dobija tri posude – jednu sa pšenicom da osigura plodnost, drugu s pepelom i prosom koje treba odvojiti od pepela u znak njenog strpljenja, a u trećoj je ispod poklopca vrabac.

Meksiko

Mladoženja tokom ceremonije daruje nevesti 13 zlatnih novčića kao simbol Isusa i njegovih 12 apostola. Nakon zaveta, sveštenik veže konopac ili venac cveća oko ruku mladenaca u obliku broja osam, kao simbol njihove večne ljubavi.

Španija

Mlada i deveruše nose bukete korova izuzetno jakog mirisa (da ne kažem smrada) verujući da će tako oterati trolove i sprečiti ih da unište svadbenu proslavu. Par zajedno ulazi u crkvu, pri čemu se veruje da će onaj ko prvi nogom stupi u crkvu voditi glavnu reč u braku.

Kaže se – koliko ljudi, toliko ćudi. U ovom slučaju možda je bolje reći – koliko kultura, toliko običaja. Koje običaje ste zadržali na svome venčanju?

SAŠU MATIĆA SVI OBOŽAVAMO: Pronašli smo sliku slavnog pevača BEZ NAOČARA (FOTO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Read more Komarac sisa krv Zanimljivosti

Neke ljude komarci OBOŽAVAJU da ujedaju, a od drugih BEŽE: Evo šta je pravi razlog za to!

Read more novčanik Zanimljivosti

9 malih trikova sa kojima možete godišnje da UŠTEDITE MNOGO

Read more Ilustracija Zanimljivosti

NAJGORA PUTNICA IKAD! Ceo avion se KRSTIO - izula se, a onda - FUUUJ! (FOTO)

Read more Big Mek Zanimljivosti

GDE TI STADE, MAJSTORE? Ovaj car je pojeo 20 Big Mekova za 50 minuta! (VIDEO)

Read more krađa novčanika iz torbe Zanimljivosti

LETUJTE S MIROM: Kako da vam stvari na plaži budu sigurne od lopova?

Read more Krađa kola Zanimljivosti

POJURIO GA JE BEZ GAĆA! Lopov obio kola - prekinuo par koji se S*KSAO! (VIDEO)

Read more Gradnja broda Zanimljivosti

U 3 MINUTA! Ovako izgleda gradnja SUPERLUKSUZNOG kruzera - sklapaju ga kao lego kockice! (VIDEO)

Read more Šporet Zanimljivosti

GENIJALNO! Evo kako da uvek znate da li ste isključili peglu ili šporet! Trik koji radi PROVERENO

Read more Paprika Uvrnuto

BIZARNI SKANDAL! Trudna žena SILOVALA muževu ljubavnicu ljutim PAPRIKAMA! Skinula je golu, pa je...

Read more Plaža Uvrnuto

PERVERZIJA NA JADRANU! Usred bela dana, na plaži, zavukao je glavu među njene noge i... (18+ VIDEO)

Read more Zeleni Moćni Rendžer Uvrnuto

NIJE FAZON, A NI FORA: Sprečeno ubistvo zelenog Moćnog rendžera!

Read more Smrad u avionu Uvrnuto

PUSTIO VETAR I PRINUDNO SPUSTIO AVION! Putnicima pozlilo od SMRADA, reagovala hitna pomoć (VIDEO)

Read more oko Uvrnuto

DOKTORI ŠOKIRANI: Žena je trebalo da operiše oko, a u njemu su našli OVO! (FOTO)

Read more Kit u moru Uvrnuto

UVRNUTO: Najčudnije stvari koje su zabranjene u zemljama širom sveta

Read more Pomračenje sunca Uvrnuto

Crni prsten na nebu uznemirio meštane! Da li su ovo vanzemaljci?

Read more Grmljavina u Brazilu Uvrnuto

BIZARNA NESREĆA! Držao govor na venčanju ćerke a onda ga pogodila munja

Read more Kit Ljubimci

Na obali reke, usred grada - ugledali su MRTVOG KITA! (VIDEO)

Read more kuče Ljubimci

TO NIJE PAS, TO JE SUPERMEN: Malo lane spaseno od davljenja, kuče ga izvuklo iz VODENOG PAKLA

Read more Papagaj Ljubimci

PA BRAVO! Snimak ovog papagaja je pogledalo 400.000 ljudi, saznajte zašto! (VIDEO)

Read more dno mora Ljubimci

Otkrivena nova MORSKA NEMAN: Do sada nismo znali da ova DŽINOVSKA RIBA postoji! (FOTO)

Read more pož Ljubimci

11 LJUDI JE POGINULO U POŽARU: Tri psa puštena da spasavaju šumu (FOTO) (VIDEO)

Read more Spas Ljubimci

DIRLJIVO: Divni ljudi, čista srca, spasili su pse sigurne SMRTI! (VIDEO)

Read more Pas Ljubimci

Ovaj pas obožava da se TUŠIRA: Prizor za pamćenje! (VIDEO)

Read more Bolesna mačka Ljubimci

Idete na odmor i ostavljate mačku samu u kući? Evo šta morate da znate!

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd
Read more Mala slika Fudbal

SUPERLIGA SRBIJE: Zvezda UBEDLJIVOM pobedom napravila odličnu uvertiru za Spartu (VIDEO+GALERIJA)

Read more Alibaba Adrenalin i mišići

ALIBABA: Ovaj beskućnik je najčuveniji RUSKI ULIČNI BORAC! Nema dom, ali osvaja turnire (VIDEO)

Read more Pesic Fudbal

NESTVARNI PROMAŠAJI, PA GOL: Pešić iz treće šanse pogodio za vođstvo Zvezde (VIDEO)

Read more Nisan Noviteti

Nisan će proizvoditi auto koji se vozi BEZ KOČNICE! Sve radi samo JEDNA PEDALA! (VIDEO)