Skip to main content
Gradac

Ovo brdo kod Kruševca je bilo TURSKI GRAD, ima dve PEĆINE - slediće vas njihova TAJNA (FOTO)

Foto: Google maps printscreen
Meštani prepričavaju legendu.

U blizini sela Pločnik, u ćićevačkoj opštini, nalazi se ovo brdo koje nosi ime Gradac.

Što se tiče samog imena, meštani navode da ime Gradac potiče od samih Turaka i da je predstavljao jedan od njihovih većih gradova na ovim prostorima.

A ovde možete pogledati najmisterioznije jezero u Srbiji, koje svake godine odnese po neki ljudski život!

MALIŠAN POKIDAO! Osnovac trebao da dobije KECA pa napisao HIT PORUKU! A tek GNEV učiteljice...

MALIŠAN POKIDAO! Osnovac trebao da dobije KECA pa napisao HIT PORUKU! A tek GNEV učiteljice...

PRIZOR IZA NJE SLEDIO SVE: Vidovnjakinja princeze Dajane prizvala preminulu, a onda se pojavilo OVO

PRIZOR IZA NJE SLEDIO SVE: Vidovnjakinja princeze Dajane prizvala preminulu, a onda se pojavilo OVO

VRELA SCENA Maline i Vukašina iz "Srećnih ljudi" se ne zaboravlja, a glumac je o ovome ćutao godinama - Bilo joj je MUČNO...

VRELA SCENA Maline i Vukašina iz "Srećnih ljudi" se ne zaboravlja, a glumac je o ovome ćutao godinama - Bilo joj je MUČNO...

Međutim, osim ovih demografskih i istorijskuh podataka, za Gradac se vezuju čudne priče i legende kojih ima u izobilju. Najzanimljivija, ali i najjezivija je priča za dve pećine koje postoje u samom brdu. Stariji meštani pričaju da je ranije bilo moguće videti u obali brda, nešto poput okna ograđenog ciglama - što je predstavljalo ulaz u pećine. Danas, svedoče oni, taj ulaz se odronom zemlje izgubio, ali sa sigurnošću mogu da pokažu gde se nalazio i tvrde da se kopanjem ponovo može doći do njega.

Brdo Gradac je uočljivo sa autoputa Beograd-Niš odmah nakon Pojata u pravcu ka Nišu. Pogledajte panoramu sa vrha Gradca!

Gradac
Foto: Srbija Danas

Stvar postaje zanimljivija ako se u obzir uzme priča da je ceo Gradac zapravo šupljina i da se u tim pećinama i kanalima krije tursko zlato. Da ovo nije prazna priča opisuje jedna čudna stvar koju skoro svi meštani znaju. Naime, počela je da kruži priča da na jednom delu ovog brda postoji zakopano blago. Neki meštani su pokušavali da iskopaju ali "nije im se dalo" kako oni navode. Nakon nekog vremena, došli su "stranci", iskopali i odneli pun kazan dukata. Ovu pojavu lokalni meštani objašnjavaju tvrdnjom da "zlato beži, i da ga može uzeti samo onaj čije je." Zaista, na mestu gde su navodno kopali postojala je ogromna rupa u zemlji.

Što se tiče pećina, postoji priča da se određenim ljudima ukazivalo kroz san, da idu na određeno mesto kako bi pokupili zlato, ali ništa od toga se nije desilo. 

Ono što je zanimljivo je to da svi o tome govore, ali se niko nikada nije usudio da ode i vidi čega zapravo tamo ima. A dok se tako nešto ne desi, misterija Gradca i dalje ostaje na nivou legende.

 

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Centar sveta's picture

Centar sveta

Tri istine u tekstu: prelep pogled, predanje da je Gradac supalj i postojanju "pecine" od cigala (licno iskopavao u podu). Vezivanje za tursko doba besmislica. Plocnik jedan od cetri centra sveta datira barem 7.000 god. Oko njega u datum moguce precizirati nastanak toponima. Tromedja Tribala, Skorda i Meda. To nikog ne interesuje, ko zna zasto je to dobro...

2 | 0

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd