fbpx
Skip to main content
Kuća

PRAVA JE I JEFTINA: Pogledajte kako izgleda kada kuću gradi 3D printer (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/ Kamp C
Nova era.

Budućnost građevinske industrije možda više neće zavisiti od toga ima li na tržištu dovoljno kvalifikovanih radnika ili ne, jer bi zidare mogli da zamene 3D printeri.

Kako bi to izgledalo, pokazali su u belgijskoj građevinskoj kompaniji Kamp C, koja je vlasnik najvećeg 3D printera u Evropi. Printer je, koristeći posebnu mešavinu betona, uspeo da odštampa kuću na sprat, i to u relativno kratkom periodu. Do sad su pomoću 3D printera bile građene prizemne kuće u sklopu različitih projekata širom sveta, ali ovo je prvi put da je pomoću 3D printera odštampana kuća na sprat.

DOKLE VIŠE? Emina Jahović PONOVO išla pod NOŽ - Svi BRUJE o njenoj novoj FOTKI i OGROMNIM USNAMA (FOTO)

DOKLE VIŠE? Emina Jahović PONOVO išla pod NOŽ - Svi BRUJE o njenoj novoj FOTKI i OGROMNIM USNAMA (FOTO)

Konačni rezultat je kuća veličine 90 kvadratnih metara, koja je dovoljno velika za stanovanje, a napravljena je brže i jeftinije od klasične kuće.

– Materijal je tri puta snažniji od onog koji se koristi u konvencionalnoj gradnji kuće, a smanjena je i količina armiranog gvožđa koja se obično koristi. Štampanjem pomoću 3D printera, procenjujemo da smo uštedeli 60 posto na materijalu, vremenu i ukupnom budžetu – istakla je vođa projekta Marijke Aerts.

Radi se o evropskom projektu C3PO koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

3D štampanje neće tako brzo postati norma u građevinarstvu. Ovaj primer napravljen je kako bi se pokazalo šta je sve moguće napraviti i šta bi se sve moglo napraviti u budućnosti.

 

 

RAZBIJANJE ŠEST MITOVA O KORONI: Da li da vežbam sa maskom, mogu li preko cipela da prenesem virus i POMAŽE LI ALKOHOL PROTIV VIRUSA (VIDEO)

 

Pročitajte i:

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Umerena kiša
16 Beograd