Skip to main content
Gavrilo Princip

SRBI, TREBA DA ZNATE! Ovo je PRAVO prezime Gavrila Principa, a slavio je jednu od OMILJENIH srpskih slava!

Foto: Srbija Danas
Stradalnik u ime ideje.

Gavrilo Princip (Obljaj kod bosanskog Grahova, 25. jula 1894. - zatvor Terezijenštat, Češka 28. aprila 1918.) jedan je od najkontroverznijih ličnosti u čitavoj istoriji. Kao što je poznato, bio je član pokreta "Mlada Bosna", koja se borila protiv Austrouglarske vlasti u Bosni i Hercegovini i za ujedinjenje Južnih Slovena. Tog 28. juna 1914, Gavrilo je izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu. 

OCILA u Irskoj i Nemačkoj!? OTKRIVENA TAJNA! Evo da li Srbi zaista imaju veze sa tim

OCILA u Irskoj i Nemačkoj!? OTKRIVENA TAJNA! Evo da li Srbi zaista imaju veze sa tim

Većina Srba (i Jugoslovena) zna za ove podatke. Princip je nepravedno optužen da je kriv za početak Prvog svetskog rata, ali činjenica je da bi i bez njega došlo do velikog krvoprolića, koje je Austrija uveliko spremala.  

Gavrilo Princip
Foto: Srbija Danas

Međutim, ono što je malo poznato jeste da je pravo Gavrilovo prezime - Čeko. Postoje dve priče kako je došlo do promene prezimena. 

Po jednoj, početkom 19. veka, Gavrilovi preci su se preselili u Obljaj i tada su dobili prezime Princip, po jednom od njegovih rođaka, izvesnom Todoru, koji je bio silovit i ugledan čovek. Nosio je raskošne nošnje i jahao je belog konja, pa je imao i nadimke "bosanski princ" i "princ od Bosne". Tako je njegov nadimak postao prezime. 

Ovaj srpski kralj je završio u paklu: Optužili su ga najstrašnije, a evo i zašto

Ovaj srpski kralj je završio u paklu: Optužili su ga najstrašnije, a evo i zašto

Po drugoj verziji, Gavrilova porodica je uvek nosila prezime Čeko, a Princip je bio samo lokalni nadimak za njih. Na zvaničnim dokumentima, vlasti su upisivale prezime Čeko, a u zagradi je bio zabeležen čuveni nadimak. 

Hapšenje Gavrila Principa
Foto: Profimedia

Ipak, Gavrilo je želeo da u uspomeni sledećih generacija ostane upamćen po prezimenu koje je i te kako ostavljalo utisak (i rekli bismo, nije pogrešio). Osim toga, jedan od Gavrilovih predaka, najverovatnije pomenuti Todor, bio je ugledni stočar, koji je prodavao stoku čak i u Veneciji. Nosio je bogato nakićeno bosansko odelo, sa srebrnim tokama na prsima. Dok je prolazio kroz italijanske gradove, masa je išla za njim i govorila "Il principe Bosniaco" ("bosanski princ"), pa otuda i "Princip".  

Misterija boce stare 1.650 godina: U njoj se krije velika tajna koja godinama muči čovečanstvo

Misterija boce stare 1.650 godina: U njoj se krije velika tajna koja godinama muči čovečanstvo

Stručnjaci koji su istraživali Principovo poreklo, navode još jednu zanimljivost - utvrdili su da su se Gavrilovi preci u 18. veku doselili iz Grahova Crnogorskog u Obljaj, i da su se tada prezivali Jovićevići. Tada su promenili prezime u  Čeko, jer su u turskoj službi radili kao graničari, koji su, dakle, sačekivali prolaznike i putnike. 

Slava porodice Princip bila je Đurđevdan. 

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd