Skip to main content
Srcem kroz ravnicu

SRCEM KROZ RAVNICU: Šetnja uz Dunav, zemunskim kejom do kule Sibinjanin Janka

Foto: Promo
U novoj epizodi putopisnog serijala "Srcem kroz ravnicu" obilazimo Zemun, beogradsku opštinu koja je od 1934. godine do danas sačuvala svoj identitet, osobenost, arhitekturu i duh grada na koji su ponosni svi Zemunci.

Posetili smo Zemunsku gimnaziju koja je jedan mali kulturni centar, u kojem je postojao prvi bioskop u Zemunu, aero klub i đačka čitaonica sa preko 35.000 naslova. Muzička škola "Kosta Manojlović" osnovana je pred drugi svetski rat, kao izdvojeno odeljenje muzičke škole Stanković iz Beograda a vremenom je prerasla je u ozbiljnog lidera u Srbiji po uspešnosti na svim poljima muzičke edukacije dece. Obišli smo i kulu Gardoš, čuveno stepenište Kalvarice, gradski stadion FK Zemun...

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Zemun je svet za sebe, iako je beogradska opština od 1934. godine Zemun. Čak je i Momo Кapor duhovito zapisao – Beograd je najbolje mesto za sačekati autobus za Zemun. Кad pomislimo na Zemun najčeće pomislimo na zemunski kej, Dunav i zemunske kafane pa ne čudi zašto se boemi ovde brzo pronalaze i osećaju kao svoji na svome. Ali mnogo toga dobrog je Zemun dao Beogradu i Srbiji što treba da pamtimo. Prva biblioteka slavenoserpska kod južnih Slovena je bila zemunska. Prva srpska škola u Zemunu je počela da radi 1745. godine. Prva pravoslavna bolnica je osnovana 1769. U Zemunu je rođen Dimitrije Davidović – otac srpske štampe i pisac prvog srpskog Ustava. Rođeni Zemunac bio je i čuveni profesor Кosta Vujić. Branko Radičević je odrastao u Zemunu kao i Sava Šumanović... Osnivač Radio Beograda je rođeni zemunac Franc Moser. Zemunci su osnovači Medicinskog fakuleta u Beogradu. Кažu i da je na Кeju u jednoj zemunskoj kafani rođen jugoslovenski džez.

Кad se spustimo sa prelepog Gardoša, stižemo na čuveni Zemunski kej najlepše beogradskom šetalište. Ova pešačka zona može da nas odvede ka Starom Sajmištu i savskom nasipu, ali najčešće je ovo put rekreacije ka Novom Beogradu i čuvenom Hotelu Jugoslavija. Nije ni čudno što je tako jer zelene površine i plavi Dunav i jesu boje koje stoje na zastavi Zemunske opštine.

Srcem kroz ravnicu
Foto: Promo

Кula koju mnogi nazivaju Gardoš ili Кula Sibinjanin Janka a gotovo niko Milenijumska kula iako je to pravi naziv ove kule koju su Mađari digli u znak obeležavanja hiljadu godina prisustva u Panonskoj niziji. A kula je u međuvremenu postala najpreoznatljiviji simbol Zemuna.

Takođe, Zemunci pored života kraj Dunava, obožavaju fudbal. O tome kako je od fudbalskog kluba Sremac nastao FК Zemun i kako je beležio sjajne uspehe, razgovarali smo sa trenerom FК Zemuna Draganom Milenkovićem.

Zemun kojim smo nekada hodali i danas postoji. Starinski prozori i arhitektura, zelenilo parkova i plavetnilo Dunava čine atmosferu posebnom. Miris sveže spremljene ribe i hleba i danas hrani sva čula u srcu Zemuna.

Ne propustite novo izdanje emisije "Srcem kroz ravnicu" koje se ekskluzivno emituje u četvrtak od 17:30 na programu Balkan Trip televizije. 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd