fbpx
Skip to main content
groblje

VEROVANJE OPSTALO VEKOVIMA: Zbog OVOGA Srbi stavljaju MRTVIMA novac u kovčeg

Foto: Profimedia
Zagrobni život i njegove tajne.

Po prastarom verovanju "drugi" ili zagrobni svet se nalazi negde na zapadu. On je pristupačan samo onima koji su umrli. Nalazi se iza nekih sedam mora i sastoji se iz tri sveta koji stoje jedan iznad drugoga. Do njega se može doći kroz jame ili vode koje poniru u zemlju.

UBILI JE BEZ DOKAZA: Ova žena je obešena na očigled sugrađana

Gornji svet pripada višoj hijerarhiji i nalazi se na nebu, tu obitavaju anđeli i tu bi mogao biti raj. Odmah u blizini je i pakao. Bog, oko koga stalno kruže anđeli, posmatra ljude u njihovim delima na zemlji koja je u nekom središtu, ali je više naslonjena na donji svet.

BEBA U NARUČJU LEŠA: Ostaćete IZBEZUMLJENI - evo šta je otac UČINIO kćerki (FOTO)

groblje, smrt
Foto: Profimedia

Donjim svetom gospodari đavo, ali se on ne može poistovetiti sa paklom. Postoji verovanje da i mrtvi imaju jednake potrebe kao i živi, a zadržalo se do danas. Zato se pokojnici sahranjuju u novim odelima, stavlja im se novac u džep da bi platili mostarine samom đavolu.

KOLEGE MISLILE DA JE ŠALA: Tv voditeljka se UBILA dok je čitala vesti (VIDEO)

Verovanje u onaj svet ili zagrobni život duše bilo je poznato svakom primitivnom narodu, svim narodima arijske grupe još u njegovom praistorijskom dobu, pa i Slovenima. Postoji tvrdnja da su Sloveni za onaj drugi svet prvi put čuli kada su njima došli hrišćanski misionari iz Carigrada. Sloveni su verovali da je duša pozvana nakon smrti na jedan drugi život-ovo nije hipoteza, već tvrdnja koju dokazuju mnogobrojni stari tekstovi.

Bog - hrišćanstvo
Foto: Profimedia/ilustracija

Spaljivanje pokojnika, žrtvovanje žena, robova, konja, pasa, stavljanje hrane u grob pokojnika, u starije vreme, razne daće na kojima se katkad specijalno za mrtve mese i naručuju kolači, pa slava, pa žrtvovanje domaćem čuvaru i pretku, Božić koji je jedan oblik žrtvovanja svim precima, neoborivi su dokazi tvrdnje da su Sloveni uistinu verovali u zagrobni život.

VEROVANJE KOJE OPSTAJE VEKOVIMA: Evo zašto se smatra da su Srbi nastali od VUKA (FOTO)

Duša pokojnika posle smrti odlazi u pakao ili raj. Etimologija reči raj još uvek je nerešena, ali je on svakako bio poznat Slovenima, pre nego što su primili hrišćanstvo. Ovaj raj bio je mesto pravednih i dobrih duša, a mesto kuda odlazi zla duša označeno je rečju pakao. O mestu gde se taj drugi svet nalazio, postojala su različita mišljenja. Prema mnogim spomenicima i zaostacima u folkloru, potvrđeno je da se verovalo da se onaj svet nalazio s one strane mora.

Smrt
Foto: Profimedia

Ova tvrdnja dokazivala se time što su neka slovenska plemena sahranjivala svoje pretke na taj način što bi ih polagala na čamac i otiskivala u more, a ako je ovo zbog daljine mora bilo nemoguće, tada su ih ili spaljivali ili sahranjivali, ali opet položivši ih predhodno u čamac, kako bi makar simbolički mogli da otplove preko mora u onaj svet.

VAMPIRI SU SE IZ SRBIJE PROŠIRILI NA SVET: Pogledajte SVE što niste znali o najpoznatijem ČUDOVIŠTU

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd