Skip to main content
rakija

ZNATE LI ZAŠTO SE KAŽE "PIJAN K'O MAJKA"? Ime veze s tim što Srbi RAKIJU koriste na MNOGO NAČINA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Nikad ne biste pretpostavili!

Šljivovica, jabukovača, vilijamovka, lozovača, kajsijevača, dudovača, travarica, dunjevača, i tako dalje... Teško bi Srbi zamisliti život bez rakije.

Nacionalno piće i piće prvog izbora peče se u našoj zemlji od pamtiveka, ali bi se moglo reći da i nije samo piće. Nju pijemo, ali njome i ispiramo grlo, previjamo i čistimo rane, dezinfikujemo kuću, peremo prozore. Verovalo se i da ona leči glavobolju i zubobolju. Ujutro se pila pre velikih poslova da bi čovek dobio energiju, takođe je bio običaj da se vojnicima daje rakija, jer se smatralo da to dobro utiče na ishod bitki.

Pronašla je CD sa slikama sa SVOG VENČANJA - i nije mogla da veruje ŠTA na njima vidi! ŠOK ŽIVOTA

rakija
Foto: Profimedia

Rakija nam pomaže nam da zaboravimo, da zaspemo, da se lakše probudimo, da se nasmejemo... A upravo zahvaljujući toj njenoj multifunkcionalnosti verovatno je nastao i izraz - "pijan k'o majka", koji upotrebljavamo da bismo opisali nekoga ko se jako napio. Mada ovo često izgovaramo i čujemo, mnogi ne znaju poreklo ovog izraza.

RAKIJU VOLI SVAKI SRBIN: Ali ona je tek NEDAVNO postala naše nacionalno piće umesto JEDNOG DRUGOG! Evo i KAKO

Prema jednoj verziji, ovaj izraz potiče od činjenice da se nekada, kada su se žene porađale u kućama, kada bi porođaj bio problematičan i trajao dugo ženama davala rakija, da bi umanjila bolove. Boljeg anestetika u to vreme nije bilo!

čašica rakije
Foto: Profimedia

Posle 20 godina otkrivena NAJVEĆA TAJNA "Srećnih ljudi" - Evo zašto su prvobitne Đina i Lola NAPUSTILE SERIJU

Postoji i drugo tumačenje, koje tvrdi da je ovo, zapravo, skraćena verzija od izraza "pijan k'o majka zemlja" pošto biti pijan u našem jeziku može da znači i natopljen ili napojen.

"Zonu Zamfirovu" obožavate - a da li ste primetili ovu OGROMNU GREŠKU u popularnom filmu? (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

SD ljubimci

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd