fbpx
Skip to main content
muškarac se kaje

MUŠKARCI ČUVAJTE SVOJ PE*IS: Mislili ste da vas zika virus NEĆE napasti a može vam stvoriti PAKAO!

Foto: Profimedia
Do sada se mislilo da su samo trudnice ugrožene.

Pojava zika-virusa napravila je pravu pometnju u celom svetu a najugroženije su bile trudnice, s obzirom da je dokazano da virus napada plod unutar majčine utrobe i može izazvati mikrocefaliju. Ipak, danas su naučnici došli do zastrašujućeg saznanja da ni muškarci nisu pošteđeni, jer ovaj virus može dovesti do skupljanja testisa i time izazvati trajnu neplodnost kod muškaraca.

Naučnici objašnjavaju da su do ovog otkrića došli radeći na miševima, ali smatra se da bi kod ljudi ovo moglo da vodi ka pravoj epidemiji neplodnosti. Lekari smatraju da ovaj virus svakako smanjuje broj spermatozoida i nivoa testosterona kod muškaraca koji su zaraženi. 

komarac prenosi virus Zapadnog Nila
Foto: Profimedia

Bolest izazvana ovim virusom prisutna je u tropskim krajevima ali i na Floridi. Virus ima nesvakidašnju sposobnost prelaska brane koja odvaja muške reproduktivne organe od krvotoka, a u semenu ostaje prisutan mesecima. međutim, još uvek nije poznato kakav uticaj ima na zaražene muškarce. 

Za sada, naučnici veruju da je šteta koju ovaj virus može da izazove nepopravljiva. Nakon dve nedelje testisi se znatno smanjuju, njihova unutrašnja struktura se ruši, mnogo ćelija odumire. Posle tri nedelje testisi se smanje na desetinu od normalne veličine. Već nakon šest nedelja, situacija je nepopravljiva iako je virus nestao iz organizma. 

Ćelije koje imaju unutrašnju strukturu su trajno inficirane i razorene. Virus napada tzv. sertoli ćelije koje se ne regenerišu, a koje imaju funkciju da hrane rast ćelija sperme.

Zika je za sada jedini virus koji izaziva ovako teške simptome kada je reč o plodnosti. Još jedna stvar predstavlja ogroman problem, a to je činjenica da većina muškaraca ni ne zna da li je neplodna dok ne poželi da se ostvari u ulozi roditelja, a to znači da mogu proći i godine od trenutka kada je osoba zaražena. 

Muške osobe koje imaju nizak nivo testosterona, a koji se ustanovljava jednostavnim testom krvi, pokazuju slab polni nagon, imaju erektilnu disfunkciju, osećaju umor, gube dlake na telu i smanjuje im se mišićna masa trebalo bi da posete lekara. Ipak, još se ne zna da li će efekat virusa na muškarce biti tako dramatičan kao kod miševa, ali postoji velika zabrinutost.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd