fbpx
Skip to main content
kašalj

OVE OZBILJNE KOBNE BOLESTI SE KRIJU IZA OBIČNOG KAŠLJA: Od sada više nećete ignorisati kašljanje

Foto: Profimedia
A obično ste se sami, bez pomoći lekara, lečili.

Koliko ste samo puta imali ozbiljan kašalj, a niste se obratili lekaru, misleći da je sve to bezazleno i prolazno. Kašalj je obično propraćen curenjem nosa, bolom u grlu, migrenama, kijanjem, malaksalošću organizma i visokim temperaturama, ali ako se to prolongira na nedelju-dve, morate se obratiti lekaru, jer iza tog "bezazlenog“ kašlja stoje ozbiljne bolesti.

Bronhitis (do nekoliko nedelja)

Kratak i iscepkan kašalj koji se teško smiruje jedan je od znakova bronhitisa. Započinje blago pa često nemate osećaj da je u pitanju teža bolest poput bronhitisa nego samo prehlada, ali nakon nekog vremena razvija se u težak i bolan kašalj popraćen iskašljavanjem sluzi u različitim bojama (od smeđe do zelene i žute). Obavezno posetite doktora kako biste ustanovili da li je bronhitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, jer ćete se u tom slučaju lečiti antibiotikom.

Upala pluća (do mesec dana)

Kada se naša pluća inficiraju zbog virusa, bakterija ili gljivica, javlja se jak kašalj specifičan zbog toga što je popraćen otežanim disanjem tj. kratkoćom daha. Ako uz to iskašljavate bezbojnu sluz, osećate se jako umorno i imate laganu temperaturu, velika je verovatnoća da ste dobili upalu pluća i zato što pre posetite doktora.

kašalj
Foto: Profimedia

Astma (hronični kašalj)

Kod astme dolazi do sužavanja disajnih puteva usled upale, pa osoba teško diše, oseća stezanje u prsima i takozvano „zviždanje“ u plućima popraćeno napadom suvog kašlja. Pluća imaju bolji protok vazduha tokom dana i kasnog popodneva pa do ovakvog kašlja dolazi ujutro, uveče ili tokom noći.

Gastroezofagealni refluks (hronični kašalj)

Kiseline koje iz našeg želuca odlaze u jednjak mogu biti okidač za suvi kašalj. To se često događa nakon velikog obroka ili pak kada prilegnete jer tada kiseline slobodnije putuju. Ako i kod sebe primetite povezanost želučanih problema s kašljem, obratite se doktoru jer možda imate problem s refluksom i pripazite na hranu koju jedete pre spavanja. jer ga ona pogoršava.

Bolest štitne žlezde (kronični kašalj)

Prati vas uporno suvo iskašljavanje, obavili ste sve standardne pretrage i lekari nisu pronašli uzrok vašeg problema? Proverite stanje štitne žlezde, jer je kašalj jedan od čestih simptoma njenog poremećaja, pogotovo ako je popraćen osećajem stezanja ili bola u grlu i gušenja.

SAVET: Kašalj prouzrokovan prehladom ili gripom možete pobediti uz pomoć prirodnih sredstava. Isprobajte domaći lek protiv kašlja od dva sastojka ili čuveni sirup od smokve koji mogu konzumirati i deca.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
19 Beograd