fbpx
Skip to main content
Pronađen najstariji uzorak sperme

POŽURITE SA POTOMSTVOM: DNK sperme se menja - sve je teže muškarcima da naprave dete

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovo nije samo ženski problem.

Studija stručnjaka američkog Univerziteta Stanford pokazala je da su oštećenja DNK u spermi kod muškaraca iz dana u dan pogoršavaju, što rezultira otežavajući način za reproduktivnost (sterilitet ili poremećaji). 

Srbi imaju najbolji lek protiv muške neplodnosti!

Brojna istraživanja poslednjih nekoliko godina upozoravaju kako ""biološki sat" i kod muškarca počinje otkucavati već sa 35 godina. Pokazalo se tako da buduće majke nisu jedine koje treba da se brinu o godinama kad će se odlučiti na roditeljstvo. Naučnici poručuju kako o padu plodnosti treba da razmišlja i jači pol, iako se kod žena zaliha jajnih stanica troši, a spermiji se proizvode celi život.

MUŠKARCI POSLE 50-e: Stižu problemi sa prostatom, a evo kako ih rešiti

Svrab u međunožju
Foto: Profimedia/ilustracija

Oštećenje DNK u spermi kod muškaraca od 36 do 57 godina tri puta su veća nego kod mlađih od 35. 

Rezultati najnovijih istraživanja protivreče dosadašnjem rasprostranjenom mišljenju da su muškarci sposobni za očinstvo i u odmaklim godinama života, za razliku od žena.

HIPOSPADIJA: Uvreda dostojanstva koja može prouzrokovati sterilitet

- To nikako ne znači da muškarcima starijim od četrdeset godina savetujemo da prestanu da rade na potomcima. Mi samo upozoravamo da je odgovorno prema budućim prinovama voditi računa o svom zdravlju i načinu života - poput izbegavanja hrane za koju postoji opravdana sumnja da je zagađena pesticidima - naglasio je urolog dr Sjuart Malkolm.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd