Skip to main content
Srce

PRVI OD 3 MILIJARDE OTKUCAJA: Ljudsko srce počinje da kuca RANIJE nego što smo mislili!

Foto: Profimedia
Revolucionatno otkriće.

Naša srca će tokom prosečnog života otkucati tri milijarde puta, ali do danas nije najjasnije kako proces njegovog rada zapravo počinje. Ranije studije ukazivale su na to da naša pumpa za krv počinje da radi 21. dana života, ali izgleda da nismo bili u pravu.

Naučnici s Oksforda došli su do zaključka da srce embriona počinje da kuca 16 dana posle začeća. Posmatranje početka funkcionisanja kardiovaskularnog sustema embriona zahtevan je i komplikovan posao, tako da se za proučavanje koriste embrioni miševa.

Stručnjaci su do sada smatrali da embrion miševa počinje da pumpa krv osmog dana posle začeća, što odgovara čovekovom embrionu starom 21 dan, u kojem primitivno srce ima oblik cevi, piše Scientist Live.

Ipak, najpreciznije istraživanje razvoja mišijeg srca pokazalo je da srce počinje da kuca već sedmog dana, što odgovara 16. danu razvoja ljudskog embriona. U tom stadijumu razvoja u embrionu se razvija tzv. srčani srp.

Ekg
Foto: Profimedia

- Otkrivanjem detalja o ranoj fazi razvoja srca možemo da shvatimo kako se stvaraju srčani problemi, a to nas približava spoznaji načina sprečavanja njihovog nastanka još u trudnoći - objasnio je Pol Rajli s Oksforda.

Kako bi registrovali rad srca u tako malom telu, naučnici su pratili kretanje molekula kalcijuma koji igra važnu ulogu u biohemiji miševa, čoveka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, kalcijum igra ključnu ulogu u radu mišića srca.

Naučnici su dokazali da je početak kucanja bitan za pravilni razvoj srca u ranoj fazi i da ključnu ulogu u tome igra belančevina nazvana NCX1, koja stvara kalcijumove signale potrebne za nastanak otkucaja.

Profesor sir Nile Samani, medicinski direktor Britanskog udruženja za srce, koja je finansirala istraživanje, kaže:

- Ovo istraživanje opisuje neke od najranijih faza u razvoju kucanja srca, prepoznaje neke od ključnih molekula uključenih u taj proces i pokazuje da pokretanje kucanja samo po sebi ima uticaj na dalji razvoj srca. Takva temeljna istraživanja su bitna u razumevanju i, konačno, u prevenciji bolesti koje utiču na srce - dodao je.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd