fbpx
Skip to main content
Pušenje

PUŠENJE MOŽE BITI DOBRO ZA ZDRAVLJE? Naučna istraživanja govore U KORIST tome!

Foto: Profimedia
Pušači, evo i za vas lepih vesti...

Naučnici su otkrili gen koji štiti pušače od Parkinsonove bolesti. Medicinski svet je nedavno otkrio da dim cigarete smanjuje rizik od dobijanja degenerativnih neuroloških stanja – ali geni odgovorni za takvu funkciju ostaju misterija.

Američki genetičar profesor Džefri Vens, sa univerziteta Djuk u Severnoj Karolini, izjavio je na Međunarodnom kongresu za humanu genetiku u Brizbejnu da je pronašao gen koji pomaže objasniti vezu.

Gen – poznat kao NOS2A – nalazi se u svakoj ćeliji tela i odgovoran je za proizvodnju dušnikovog oksida.

Ako ga je previše proizvedeno ćelije mozga mogu umreti, što dovodi do neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Profesor Vens i njegov tim su shvatili da, iako svako ima taj gen, kod pušača se čini da se on "okrene naopačke", ograničavajući ćelijsku smrt i na kraju bolest.

- Mislimo da postoji nešto u dimu cigareta što drži sadržinu NOS2A niskom, tako da ćelije ne proizvode azot monoksid,  i tako se smanjuje oštećenje ćelija - izjavio je Vens za  AAP.

Muslimanska žena puši cigaru
Foto: Profimedia

Istraživač nije bio siguran zašto se to događalo, ali je rekao da će tim koji radi više na ovom području DNK materijala pokušati bolje razumeti ovu vezu.

- Zaista je ironično da nešto dobro može izaći od pušenja - rekao je profesor Vens.

No, glavni fokus njegovog projekta je bilo dalje razumevanje Parkinsonove bolesti, koja pogađa oko 40.000 Australijanaca, većina starosti oko 60 godina. Uzrok za ovu bolest je nepoznat i iako su tretmani dostupni, oni uključuju operacije i lekove za zamenu nestalog dopamina, ali imaju ograničen učinak.

- Drugi problem je da takvi tretmani ništa ne leče, nego samo olakšavaju simptome, dok proces bolesti nastavlja egzistirati - rekao je profesor Vens.

Njegov tim sada koristi ove genetičke informacije da bi pokušali pronaći način da se uspori Parkinsonova bolest, ili da je čak i spreče.

- Želeli bismo biti u mogućnosti identifikovati osobe koje imaju visoki rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti, tako da možemo pružiti informacije o promeni načina života ili im dati lek da se bolest zaustavi - rekao je naučnik.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd