fbpx
Skip to main content
horoskop

"MRAČNI MESEC" I RETROGRADNI MERKUR: Objavljen mesečni horoskop za oktobar! Vreme je za oprez!

Foto: Profimedia
Oktobar je specifičan jer nosi energiju dva puna Meseca i jednog mladog.

Emocionalan period u kome ćemo bar tri puta biti suočeni sa svime što Mesec označava: um, osećanja, psihu, naše bazične potrebe, majku, spavanje, mogućnost da iza sebe ostavimo trag, slike iz prošlih života, stanje na berzi, oscilacije u raspoloženju i mentalne poremećaje, ali možda najvažnije, način na koji se povezujemo sa drugima.

Mesec stalno traži novu ravnotežu i zato se svakog meseca puni i prazni, jer pamti sva naša osećanja. Ako on to može da uradi za nas, možemo i mi za njega da se pozabavimo redovnim mentalnim preispitivanjem, kako bismo svakog narednog bili što bliži sebi. Kako je ovo najintimnija planeta, on određuje način na koji se povezujemo sa drugima. Definiše ritam mnogih vrsta ciklusa koje imamo u životu: menstrualni, odgovoran je i za trudnoću kako i za izgled lica. Ne kaže se tek tako da na licu izlaze stvari koje nas tište, pa svaka promena na licu osim starenja govori nam da se nešto dešava sa Mesecom, koji takođe vlada i dojkama.

U ovim horoskopskim znakovima rađaju se najnaporniji ljudi: Sa njima je nemoguće izaći na kraj

U ovim horoskopskim znakovima rađaju se najnaporniji ljudi: Sa njima je nemoguće izaći na kraj

Napraviće vam PAKAO od života: Ova 3 znaka su NAJOKRUTNIJA

Napraviće vam PAKAO od života: Ova 3 znaka su NAJOKRUTNIJA

Hiroviti, plahoviti, promenjivog raspoloženja: Najnestabilniji znaci horoskopa

Hiroviti, plahoviti, promenjivog raspoloženja: Najnestabilniji znaci horoskopa

Šta uopšte znače pun i mlad Mesec? Kada ga vidimo krupnog i sjajnog, tada on hvata svu svetlost Sunca, dok mlad retko vidimo na nebu jer Mesec izlazi tačno kada Sunce zalazi, pa ga nekad zovemo "mračni mesec". Mlad mesec nosi energiju kreiranja nečeg novog, iz mraka izlazi svetlost, donosi novu energiju za rast. Tada je potrebno da budemo meditativniji i mirniji, baš kakav je on. Potrebno je da reflektujemo nad stvarima koje označava, pravimo mentalne planove o tome kako da ostvarimo nešto u budućnosti. Kako ovog meseca dolazi u lunarnoj kući koja označava blistavi dijamant, Chitra nakšatri, potrebno je da kontempliramo na teme kako da izgradimo bolji unutrašnji svet, sagradimo novi balans u međuljudskim odnosima.

Na samom početku meseca čeka nas prvi pun Mesec u lunarnoj kući koja je veoma maštovita, Uttara Bhadrapada. Tada na površinu izlaze teme koje se tiču dubokog razmevanja života, energija je jako introvertirana i zamislite je kao zbližavanje sa vašim unutrašnjim prijateljem. Razgovori sa sobom o svetu biće plodonosniji nego svakodnevna ćaskanja pa su pisanje i vizuelno ili verbalno izražavanje odlična ideja. Može doneti naglašenu emocionalnost koju je tada poželjno kanalisati kroz stvaralaštvo, bojenje, slikanje, opisivanje osećanja kroz bilo koju formu koju opisuju slobodni simboli, bilo da su oni pisanje asocijacija ili ekspresivno slikanje.

Poslednji dan oktobra ispraćamo još jednim punim Mesecom, u kući koja se naziva Ashwini i simbolizuje konjske snage. Ovo je nakšatra revolucionara koja u sebi ima snagu da razbije sve mentalne barijere i okrene se hrabrosti. Vitalnost, Prana, energija života su ono čime je potrebno da se pozabavimo, da aktivno osećamo. Energija je spoljnja i potrebno je da upregnemo emocije ka jasnom cilju.

Merkur će biti retrogradan od 14. oktobra, a u vedskom sistemu će se nalaziti u Vagi, znaku međuljuskih odnosa. Vratiće nas na teme koje se tiču empatije, naše pasivne agresivnosti u ličnim i poslovnih interakcijama. Umetnost, diplomatija i pravičnost biće teme o kojima ćemo razmišljati pa možemo intenzivno osećati želju da se poveženo sa drugima, a da to ne uspevamo. Preispitujemo šta nam je lepo, a estetsko čulo nam se menja.

Osetljivi smo na nepravdu i počinjemo da preispitujemo nove teorije o pravdi i na posletku, preinačujemo načine na koje se povezujemo sa drugima. Potrebno je da osmišljamo nove načine na koje rasuđujemo o drugima i preispitamo zašto određene ljude, informacije i stavove ne trpimo? Kako jedan deo Vage označava perfekcionizam, možda nećemo moći savršeno da govorimo ili pišemo, a to ne treba da nas frustrira jer nam se misao reformiše. Sledeći deo koji će prolaziti je više orijentisan na biznis i na stvaranje koje se odnosi na otkrivanje novih vizija, pa je potrebno da iako je retrogradan, počnemo da se izlažemo sadržajima kroz koje možemo da naučimo nešto novo.

Recimo, ukoliko ste ljubitelj klasične umetnosti, idite u Muzej savremene, i obrnuto. Promena perspektive je uvek korisna, a naročito kada je ovaj Merkur u pitanju. Njegova retrogradnost vraća nas na mesta u kojima možemo sa više saosećanja, strpljivosti i uz razmatranje dve strane u razgovoru da nađemo adekvatniji i manje pasivno-agresivan pristup u komunikaciji. Ne uzimajte retrogradnost kao izgovor, već produžite razmišljanje za još 10 sekundi slušanja sagovornika pre nego što odgovorite.

 

SD astro

SD vesti

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd