fbpx
Skip to main content
Kosa

DOKTOR SAVETUJE: Ovo je pravi način sušenja kose - više nikad vam neće biti oštećena!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju.

Kad je kosa mokra, njena molekularna struktura počinje da se menja. Voda se upija preko tvrdog spoljašnjeg sloja vlasi kutikula i prodire u korteks, koji tom prilikom otiče. To znači da korteks trenutno gubi snagu i teže drži težinu mokre kose.

UMORNI STE, A KOSA I KOŽA IZGLEDAJU UŽASNO? Uradite ovo i PREPORODIĆETE SE

Inače, vlasi kose se pretežno sastoje od keratina, cilindričnog su oblika, i imaju tri sloja – kutikulu, korteks i medulu, gde je kutikula spoljašnji sloj, korteks srednji i medula unutrašnji sloj vlasi. Koren leži zaštićen ispod površine u cevastom ulegnuću koje nazivamo folikul. To je zapravo ulegnuće epiderma (površinskog sloja kože) u dermu (unutrašnji sloj).

ZA KRIZNE SITUACIJE: Neobični saveti za lepotu, koji su SPAS u situacijama kada nemate vremena!

Kad je kosa mokra, deo vode se probija do folikula i on je sposoban da upije vodu do količine od 30 odsto svoje težine! Što duže je folikul mokar, sve više natiče. Budući da se folikul više puta iznova suši pa potom ponovo upija vodu iz kose, počinje da puca, trajno oštećujući koren kose, piše Daily Mail.

Kosa
Foto: Profimedia

Za folikule je bolje da kosu osušite fenom, nego da je pustite da se prirodno suši, objašnjavaju stručnjaci.

Bitan je način sušenja kose

- Da ne bi pucala, mokru kosu ne smete da češljate četkom, već češljem sa širokim zupcima. Pre sušenja kosu treba dobro isušiti peškirom (bez jakog trljanja), laganim stiskanjem peškira oko kose. Trljanjem se može slomiti već oslabljena vlas kose i zbog toga se javljaju vlasi nejednakih dužina - savetuje dr Tim Mur.

CEO ŽIVOT RADITE POGREŠNO! Evo KADA i KAKO se pravilno nanosi dezodorans!

- Početak sušenja treba da bude na niskim temperaturama, kako bi se s kose prvo rešili kapljica vode, potom treba povećati temperaturu (ali ne na vruće) i osušiti kosu - objasnio je Mur.

Dr Mur je dodao da kosa kad je vlažna buja, što uzrokuje da kosa pod pritiskom puca, što krajnje rezultira i ispucalim krajevima.

Kosa
Foto: Profimedia

Toplo sušenje kose

Ako koristite fen nakon svakog pranja kose, na nju nanesite regenerator koji se ne ispira. Takođe, nabavite fen koji ima mogućnost sušenja toplim, a ne vrućim vazduhom, koji je najčešći uzrok mehaničkog oštećenja kose.

BLISTALA: Krisi Tajgen je svima pokazala svoju novu frizuru, ali i OVO je bilo u prvom planu! (FOTO)

Za zdravu i lepu kosu, čuvajte se sledećih grešaka:

- Fen i pegla za kosu oštećuju vlasi, zato pre oblikovanja koristite posebne proizvode koji sadrže ulja za zaštitu kose;

- Pazite da temperatura uređaja ne bude visoka;

sušenje kose
sušenje kose
Foto: Profimedia

- Zbog previše proizvoda kosa može da izgleda i postane teška, dok se svakodnevnim pranjem ispiraju sva prirodna ulja koja štite teme i kosu od isušivanja i oštećenja;

- Da bi kosa bila sjajna, odaberite kvalitetan šampon i regenerator, a ostale proizvode izbegavajte što je više moguće;

- Češljanje od korena kose može da slomi i ošteti kosu na sredini, a naročito na krajevima gde je naročito tanka i lako se mrsi. Kosu češljajte najpre od krajeva i lagano se krećite prema korenu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
3 Beograd