Skip to main content
kosa

GENETIKA, MANJAK VITAMINA, STRES: Evo kako da SPREČITE sedenje kose!

Foto: Profimedia
Mislite na sebe...

Sedenje kose je prirodan proces koji se događa svim ljudima kako stare. Neki počinju prvu sedu kosu dobijati u 20-tim i 30-tim godinama života, dok neki tek nakon 50. godine. O tome kada će neka osoba sedeti najviše ima uticaja genetika, ali naravno i način života – ishrana, stres, zdravstveno stanje…

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O JAPANSKOM ISCRTAVANJU OBRVA! Ova metoda, učiniće vaše obrve SAVRŠENIM!

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O JAPANSKOM ISCRTAVANJU OBRVA! Ova metoda, učiniće vaše obrve SAVRŠENIM!

PEGLA BORE: Ova MASKA od DVA SASTOJKA, obrisaće godine sa vašeg lica! Prirodna i jeftina!

PEGLA BORE: Ova MASKA od DVA SASTOJKA, obrisaće godine sa vašeg lica! Prirodna i jeftina!

Do jedne određene mere sedenje kose se može zaustaviti ili umanjiti i to prvenstveno uz pomoć minerala i vitamina, proteina, zatim poboljšanjem cirkulacije i izbegavanjem stresa.

Sedenje kose se događa kada telo prestane da proizvodi dovoljno melanina koji daje kosi njenu boju. Melanin se proizvodi od aminokiseline tirozina, koji telo proizvodi iz proteina dobijenih hranom.

Klima i cirkulacija

Sagledajte svoj način života, zdravlje, klimu i klimatske promene. Naime, većina nas nije svesna da podneblje u kojem živimo i klimatske promene koje se događaju mogu da imaju vrlo veliki uticaj na prerano sedenje kose. Naime, vreme utiče na cirkulaciju u čitavom telu pa tako i u vlasištu, što može da ima veliki uticaj na zdravlje vlasišta i kose, pa tako i na dovod dovoljne količine hranjivih sastojaka do vlasišta.

Da biste poboljšali cirkulaciju u vlasištu, potrebno je da poboljšate cirkulaciju u celom telu. Nema svrhe da uzimate dodatne količine vitamina i minerala, praktikujte zdravu ishranu, ako je cirkulacija toliko loša da svi potrebni sastojci neće doći do vlasišta odnosno vlasi.

Rešenje može biti vrlo jednostavno, a to je redovno vežbanje kako biste podstaknuli cirkulaciju. Druga stvar je svakodnevna masaža vlasišta s prstima, između pet i deset minuta, što bi isto tako trebalo podstaknuti cirkulaciju. Kako biste podstaknuli cirkulaciju, takođe možete da isprobate saune.

žene u sauni
Foto: Profimedia

Vitamini, minerali, proteini

Kao što smo već spomenuli, razlog za prerano sedenje kose može biti nedostatak vitamina i minerala, što znači da u svoju ishranu morate da uneste nutrijente koji će vašem organizmu dati ono što mu nedostaje. Naravno, tu su vitamini i minerali kao dodaci ishrani, koje možete da koristite jedno kraće vremensko razdoblje, ako je vašem organizmu potrebna hitna intervencija.

Ipak, jedan od najboljih izvora vitamina i minerala potrebnih vlasištu su alge ili zeleno povrće. Alga spirulina, sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za sprečavanje preranog sedenja kose.

ŠMINKERKA KENDAL DŽENER IMA ODLIČAN TRIK: Evo kako da imate prirodniji izgled pudera!

ŠMINKERKA KENDAL DŽENER IMA ODLIČAN TRIK: Evo kako da imate prirodniji izgled pudera!

Spavanje sa mokrom kosom je štetno? MIT ili ISTINA?!

Spavanje sa mokrom kosom je štetno? MIT ili ISTINA?!

Manjak vitamina jedan je od najvažnijih razloga zbog čega osobe mlađe od 40 godina počinju sedeti. Jedan od najvažnijih vitamina je B12, a zbog njegovog nedostataka takođe, može se pojaviti pojačano sedenje kose.

Nedostatak bakra i joda može isto tako da bude jedan o razloga preranog sedenja kose. Za borbu protiv preranog sedenja kose važan je unos proteina, što mnogi ljudi često zanemaruju. Aminokiseline nastaju od proteina, te imaju različite funkcije u telu, uključujući zdravlje kože i vlasišta.

kokosovo ulje
Foto: Profimedia

Tretmani za kosu

Postoje određeni tretmani namenjeni za vlasište kako bi se sprečila prerana pojava sedih vlasi, a mogu se sprovoditi u bilo koje vreme kada mislite da bi vaše vlasište trebalo malo više pažnje i nege. Najjednostavniji tretman bi bio s regeneratorom za kosu, kojeg biste mogli umasirati u vlasište.

Međutim, postoje isto tako brojni domaći preparati koji mogu da uspore ili spreče sedenje kose i ponovo kosi vrate život.

Šampon od jaja (pun proteina i aminokiselina) – izmešajte jedno jaje s malo vode i utrljajte u kosu i ostavite 30 minuta da deluje, zatim sve isperite blagim šamponom za kosu.

NEMATE FIKSATOR ZA ŠMINKU? Evo ŠTA vam može poslužiti kao odlična zamena, a sigurno je imate kod kuće!

NEMATE FIKSATOR ZA ŠMINKU? Evo ŠTA vam može poslužiti kao odlična zamena, a sigurno je imate kod kuće!

Ulje od kokosa – u vlasište umasirajte ulje od kokosa, ostavite pola sata da deluje i nakon toga dobro isperite šamponom.

Jogurt – umasirajte ga u vlasište i ostavite da odstoji pola sata pre ispiranja.

Mitovi i stvarnost

Postoje određena uverenja da ako iščupate jednu sedu vlas, da će na njenom mestu narasti dve, što nije istina. Međutim, mnoge osobe koje su tek počele da dobijaju sede vlasi često ne mogu da se otmu potrebi da uklone jednu ili dve sede vlasi. Realno gledajući, to na žalost nema nikakvog smisla, jer to neće sprečiti daljnje sedenje kose, niti će sprečiti da na mestu iščupane sede vlasi ne naraste nova – seda vlas. Isto tako, potrebno je naglasiti da je seda kosa ustvari prozirna kosa, kosa bez pigmenta, zbog čega je mnogo teže ofarbati sedu kosu, odnosno mnogo je otpornija na farbanje.

seda kosa
Foto: Profimedia

Ostanite mladi

Stres igra veliku ulogu u tome kako vaše telo izgleda i da li će biti zdravo. Iako je vrlo teško iz današnjeg života izuzeti stres, ako želite što duže da sačuvate zdravlje i mlađi izgled, što uključuje i manje sede kose, pokušajte da pronađete načine da ga umanjite.

Ako pušite – prestanite! Naučno je dokazano da pušenje izaziva prerano starenje, a s prestankom pušenja će vam se poboljšati cirkulacija u telu, a time i umanjiti sedenje kose.

Gotovo svaka žena ima jutarnji i večernji ritual čišćenja lica, ali koliko nas ČISTI KOŽU GLAVE?

Gotovo svaka žena ima jutarnji i večernji ritual čišćenja lica, ali koliko nas ČISTI KOŽU GLAVE?

Vode nikada dovoljno! Za zdravlje tela potrebno je da pijete barem dve litre dnevno, pa da iz ishrane izbacite namirnice koje pojačavaju dehidraciju, a to je masna i začinjena hrana i pržena hrana, zatim alkohol i kofein. Manjak vode u organizmu sprečava potrebne nutrijente da dođu do cilja – vlasišta.

Ne zaboravite na spavanje i odmor koji su prekopotrebni organizmu kako bi se obnovio. Premalo sna znači njegovo prebrzo propadanje i starenje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Kiša sa grmljavinom
20 Beograd