fbpx
Skip to main content
crna maska

Žene se kunu u AKTIVNI UGALJ kao osnovni sastojak tretmana za ulepšavanje ali koliko je on BEZBEDAN?

Foto: Youtube printscreen/Sabrina Tubic
Sve ima svoje prednosti i mane.

Poslednjih meseci uočavamo eksploziju kozmetike koje sadrže aktivni ugalj – paste za zube, kreme i pilinge.

NE MOŽETE BEZ PUDERA? Ovi mejkap proizvodi su odlična zamena, a lice će vam se odmoriti!

Ovi proizvodi su široko promovisani na društvenim mrežama, a poznate ličnosti se kunu u njih. Ipak, nismo se zapitali kako aktivni ugalj utiče na našu kožu.

Aktivni ugalj je oblik ugljenika koji je tretiran tako da površina njegovih čestica postane porozna. On deluje kao magnet za druge čestice koje apsorbuje, a zatim ih uklanja prostim ispiranjem.

SPREČAVAJU ĆELAVOST: Obavezno jedite ove namirnice ako vam opada kosa

aktivni ugalj
aktivni ugalj
Foto: Profimedia

Ipak, stručnjaci strahuju od posledica koje bi izazvala abrazivnost ovog elementa, koja bi, na primer, mogla da ošteti gleđ zuba. Takođe su zabrinuti i zbog činjenice da aktivni ugalj apsorbuje sve, čak i dobre bakterije ili lekove u ustima, ako se radi o pasti za zube. Usaglasili su se da osobe sa osetljivom kožom lica ne bi trebalo da koriste ove tretmane.

Čistite i negujete lice a i dalje IMATE bubuljice? Možda uzrok leži u ovih 8 stvari

Vagajući da li je aktivni ugalj koristan ili štetan, čini se da je istina negde između. Njegovo dejstvo je kratkoročno, te vam neće izbeleti zube zauvek posle samo jednog tretmana, niti će vaše lice ostati večno čisto i besprekorno. Paste sa ovim sastojkom izbeleće samo površinski sloj vaših zuba, dok za dubinsko beljenje zubari i dalje preporučuju stručni tretman.

nega lica i kože
Foto: Profimedia

Bilo da čistite svoje lice ili zube aktivnim ugljem, stručnjaci preporučuju da ga koristite u umerenim količinama i pre svega da to radite nežno i polako, budući da još uvek nisu proučili sve njegove loše strane. I da – ne verujte svemu što Instagram kaže.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd