fbpx
Skip to main content
Crna maska

Žene širom sveta ne prestaju da kupuju popularnu CRNU MASKU a ona sadrži sastojak koji ne bi smela!

Foto: Youtube printscreen/Nicko Christensen
Ova "svemoguća" maska se može nabaviti isključivo preko interneta, a mnoge korisnice su se verovatno grdno pokajale.

Reč je o crnoj maski za lice, koja se sastoji od vode, polivilnog alkohola, propilena glikola, uree, arome, ali i jodopropinila butilkarbamata, zbog kojeg je sve više proizvoda u državama Evropske unije povučeno sa tržišta. 

Ovo su najveći kompleksi svakog znaka

Jodopropinilni butilkarbamat, biocid (sredstvo za ubijanje živih bića, a koristi se u komunalnoj higijeni zbog dezinfekcijskog svojstva) je česti profesionalni alergen, koji izaziva simptome poput nekontrolisanog svraba, crvenila, otoka i ljuštenja kože. 

Užasne zablude o beauty proizvodima kojih moramo što pre da se rešimo!

- Alergije su dosta nepredvidive, ljudi ni ne znaju da su alergični dok prvi put ne dođu u kontakt sa nekim određenim alergenom, te je veći problem što većina proizvođača ne pišu sve sastojke svojih proizvoda. Novi proizvod se prvo treba testirati stavljajući ga na malu površinu kože te pričekati neko vreme da se vidi hoće li biti nekakvih reakcija - kaže spec. dermatovenerolog dr Dinko Kaliterna. 

nega lica i kože
Foto: Profimedia

- Jodopropinil butilkarbamat može izazvati iritaciju, a alergija i iritacija se mogu isto manifestirati, a iritacija ako se ponovi, može preći u alergiju. Morate više puta koristiti proizvod da biste ustanovili da li je reč o alergiji - objašnjava dr Kaliterna. 

Žene se pale na muški znoj? A naučnici kažu i da ih žestoko privlače ove tri gnusne muške osobine!

Jodopropinil butilkarbamat se nalazi u raznim premazima za stolariju, a njegova uloga je zaštita od štetočina koje inače napadaju drvo. Upravo je on odgovoran za teško skidanje maske sa lica, koja se, po uputstvu, mora držati najmanje 60 minuta. 

Mlada Kečet Rejnor iz Merilenda nedavno je testirala kremu i svoje iskustvo podelila na Jutjubu. 

U slučaju da imate dermatoloških problema, savetujemo vam da posetite svog lekara, kako bi vam on preporučio masku koja odgovara vašoj koži lica.

 

Pročitajte i:

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd