fbpx
Skip to main content
buđ

NAJPRLJAVIJI SU U CELOJ KUĆI! Ove POVRŠINE su leglo BAKTERIJA, a mnoge DOMAĆICE ih NE ČISTE propisno!

Foto: Profimedia
Veliki propust!

Prolećno čišćenje je nešto što će mnoge domaćice prvo da urade sa lepšim vremenom. Potrebno je očistiti dom od stvari koje su se nakupile u toku zime, izbaciti nepotrebne stvari, baciti, pokloniti, a zatim i očistiti stan, kuću od prašine, paučine.

Međutim, ma koliko čistile, mnoge žene zanemaruju predmete i mesta u kući koje su pravo leglo bakterija. 

Kuhinjski sunđeri

Sunđeri za pranje suđa su uvek mokri, dugo se suše, što pogoduje razmnožavanju bakterija. U njima se nakuplja stara hrana, gljivice, što stvara raj za mikrobe. 

Da biste izbegli stvaranje prave zaraze u kuhinju, sunđer perite na temperaturi iznad 60 stepeni, ili ga češće menjajte. Ili jednostavno uključite sunđer u mikrotalasnu na 1 minut - to će ubiti sve bakterije.

PREUKUSAN! Pripremite KOLAČ po BAKINOM receptu, SASTOJCI će vas ODUŠEVITI, svi vole ovo da jedu!

PREUKUSAN! Pripremite KOLAČ po BAKINOM receptu, SASTOJCI će vas ODUŠEVITI, svi vole ovo da jedu!

STALNO SI ŽEDNA! Postoji NEKOLIKO razloga ZAŠTO ti se pije VODA, a u ovom SLUČAJU potraži POMOĆ LEKARA!

STALNO SI ŽEDNA! Postoji NEKOLIKO razloga ZAŠTO ti se pije VODA, a u ovom SLUČAJU potraži POMOĆ LEKARA!

Žena pere suđe
Foto: Profimedia

Odvod u sudoperi

Pun je ostataka hrane, vode, i kojekakvih čestica koje pogoduju  razvoju bakterija. Barem jednom sedmično detaljno očistite odvod sa specijalnim sredstvima za čišćenje.

Daska za sečenje mesa i povrća

Najbolje je da koristite plastične ili keramičke daske za sečenje mesa. Drvene daske za sečenje mesa mogu da na sebi imaju i do 200 puta više bakterija nego wc šolja. Idelano bi bilo da za, recimo, sečenje mesa imate odvojenu dasku od one na kojoj sečete ribu ili povrće. Posle svake upotrebe daske za sečenje, najbolje bi bilo je isperete sirćetom.

Frižider i zamrzivač

Posebno obratite pažnju na fioke u frižideru jer se u njima nakupljaju najviši broj bakterija. Najbolje bi bilo jednom nedeljno frižider oprati sapunicom i toplom vodom, a kasnije dezinfikovati sa sirćetom. Obavezno vodite računa da proizvode sa isteklim rokom, bacite na vreme.

Kupatilo

Ovo je soba sa visokom vlagom, pa je pogodan razvoj bakterija. Mikrobi se akumuliraju u uglovima, pukotinama, sastavima između pločica, u odvodima. Zbog svega toga često provetravajte prostoriju i vodite računa da redovno perete sanitarije. 

slavina
slavina
Foto: Profimedia

Četkica za zube

Sve one bakterije koje operemo iz usta, mi prenesemo na četkicu. Stoga redovno menjajte četkicu. Ako je moguće, svakih mesec dana.

Ventilacione rešetke

Obavezno perite ventilacijske rešetke jednom mesečno jer se na njima nakupljaju slojevi bakterija. 

Ručke na vratima

Štetni mikrobi su stalni stanari ručki na vratima. Stoga uzmite pamučnu krpu, natopite je alkoholom pa redovno prebrišite sve ručke i brave na vratima. 

Otvorena vrata
Otvorena vrata
Foto: Profimedia/ilustracija

Krevet

Grinje i prašina žive u posteljini. Stoga je perite jednom nedeljno na najmanje 60 stepeni celzijusa.

 Odeća

Kada je sezona gripa i virusa, sigurno ćete te napasnike doneti na odeći. Stoga, čim uđete u kuću presvucite se - nikako ne sedajte na krevet u odeći u kojoj ste bili u gradskom prevozu ili na poslu. 

 

 

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd